Shrnutí 14. týdne NFL

2019. 12. 10. 16:45    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

10. 12. 2019 – V NFL zbývá odehrát poslední tři kola a bitva o playoff vrcholí. Jistotu playoff mají zatím pouze tři týmy z dvanácti a o zbylých devět pozic usiluje sedmnáct týmů. Poslední kola budou tedy velmi zajímavá, včetně několika přímých soubojů o místo ve vyřazovací části.

Jedno z nejlepších a nejzábavnějších utkání letošního ročníku mohli vidět diváci v New Orleans, kam přijeli San Francisco 49ers, aby se se Saints utkali o případné první místo v konferenci NFC. Jednalo se o bodovou přestřelku jako na divokém západě a hlavní roli hráli oba rozehrávači. Jimmy Garoppolo na straně 49ers naházel 349y a přidal čtyři passovétouchdowny a DrewBress ze Saints si připsal stejné množství yardů, ale hodil ještě o jeden touchdown navíc, kdyse zastavil na čísle 5. Utkání se hrálo v neskutečném tempu a vedení se přelévalo z jedné strany na druhou. Rozhodly až poslední minuty zápasu, ve kterých padlo hned dvanáct bodů. 49ers nejprve dvě a půl minuty před koncem odskočili fieldgoalem na rozdíl pěti bodů, ale závěrečný drive Saints skončil přesnou přihrávkou Breese na WR Smitha, který dostal minutu před koncem do vedení o bod domácí Saints. To však nebyla poslední kapka a 49ers ještě stihli dostat míč na polovinu soupeře. Velkou měrou se o to zasloužil TE. Kittle, který neskutečnou individuální akcí získal 39y a dostal 49ers do dokopové vzdálenosti. V té se z 30y s vypršením časového limitu nemýlil kickerGould a 49ers tak v poslední vteřině urvali vítězství na svou stranu. Ve skvělé ofenzivní bitvě, ve které padlo 94 bodů, se tak nakonec radovali 49ers, kteří se tak po zaváhaní Seahawks posunuli na čelo konference NFC. 49ERS 48, SAINTS 46.

Jediné utkání, které se ve čtrnáctém týdnu muselo rozhodovat až v prodloužení, viděli fanoušci na Lincoln FinancialField ve Philadelphii. Domácí Eagles tam hráli o udržení naděje na playoff s rivaly z New Yorku, za které znovu nastoupil QB EliManning. Manning byl po druhém týdnu základní části vystřídán mladým výběrem z prvního kola draftu Danielem Jonesem, ten se však minulý týden zranil a karta padla znovu na Manninga. Ten první polovinu předváděl výborné výkony a zaskočeníEagles v poločase prohrávali 17:3. Aby svůj osud měli Eagles ve vlastních rukou, museli bezpodmínečně zvítězit, a proto začala ve druhém poločase velká stíhací jízda, která skončila vyrovnáním z ruky Wentze na Ertze necelé dvě minuty před koncem. Oba týmy si pak ještě vyměnily punty, a proto se šlo do prodloužení. V něm začínali na míči Eagles a svého soupeře už do útoku nepustili. Wentz se svým útokem přešel celé hřiště a na jeho konci našel podruhé v zápase TE Ertze, který rozhodl prodloužení a udržel Eagles ve hře o playoff. GIANTS 17, EAGLES 23 po prodloužení.

Další zápasy:

Colts-Buccaneers 35:38, Dolphins-Jets 21:22, Lions-Vikings 7:20, Broncos-Texans 38:24, Redskins-Packers 15:20, Bengals-Browns 19:27, Ravens-Bills 24:17, Panthers-Falcons 20:40, Chargers-Jaguars 45:10, Titans-Raiders 42:21, Chiefs-Patriots 23:16, Steelers-Cardinals 23:17, Seahawks-Rams 12:28, Cowboys-Bears 24:31

Playoff obrázek po 13.týdnu:

AFC – 1. Ravens (11-2), 2. Patriots (10-3), 3. Chiefs (9-4), 4. Texans (8-5), 5.Bills (9-4), 6. Steelers(8-5)

V závěsu: Titans (8-5), Raiders (6-7), Colts (6-7), Browns (6-7)

V AFC jsou karty rozdány poměrně jasně, pokud se nestane nic výjimečného první místo a výhodu domácího prostředí skrz playoff získají Ravens. O druhé místo se ještě poperou Patriots, Chiefs a Bills, kdy Patriots a Bills budou pravděpodobně hrát o divizní titul v šestnáctém týdnu. O divizní korunu v AFC South si to rozdají Titans a Texans, kteří spolu hrají v posledních třech týdnech hned dvakrát, a zároveň to bude souboj na dálku se Steelers o poslední místo ve Wildcard. Pouze teoretickou šanci už mají jen Raiders, Colts a Browns, kteří by potřebovali k postupu do playoff malý zázrak.

NFC – 1. 49ers (11-2), 2. Packers (10-3), 3. Saints (10-3), 4. Cowboys (6-7), 5. Seahawks (10-3), 6. Vikings (9-4)

V závěsu: Rams (8-5), Bears (7-6), Eagles (6-7)

NFC je s větším počtem týmů, bojující o volno v prvním kole playoff, ještě zajímavější konferencí. O divizní čelo a volno v prvním kole mezi sebou bojují 49ers a Seahawks, kteří se proti sobě ještě jednou postaví na konci základní části. O NFC North svádí souboj Packers a Vikings, kteří se střetnou v šestnáctém týdnu. O volno v prvním kole bojují stáleSaints, kteří si vítězstvím ve zbývajících duelech také mohou připsat posun na první dvě příčky konference. Největší souboj bude asi o divizní korunu NFC East, tedy jediné divize, která nemá tým s vítěznou bilancí. Cowboys i Eagles vypadají jako by snad do playoff ani nechtěli, ale jejich vzájemné utkání v šestnáctém týdnu zřejmě rozhodne, kdo postoupí dál a pro koho sezóna skončí.

autor: Jan Štiegler