Muriqi připraven na další výzvu

2019. 12. 13. 13:26    
Čas čtení: 2 minuta

13. 12. 2019 – Není to tak dávno, kdy kosovský útočník Vedat Muriqi měnil dres. Z provinčnějšího Rizesporu, kde v minulé sezóně zaznamenal ve 34 zápasech turecké Superligy 17 branek a 8 asistencí, se před touto sezónou přesunul do jednoho z největších tureckých klubů – do Fenerbahçe.

A ani v klubu s většími ambicemi a mezi větší konkurencí se Muriqi neztratil. 25letý útočník si ve 14 soutěžních utkáních připsal 10 branek a 3 asistence.

Rázem se mluví o tom, že kosovský reprezentant svou smlouvu ve Fenerbahçe, která je platná až do léta 2023, dodrží jen stěží. Mluví se o Laziu Řím, ale především o anglické Premier League. Zájem projevily kluby jako Bournemouth nebo Manchester United. Ale nejaktivněji si nyní počíná ještě jiný celek – o Josého Mourinha nedávno posílený Tottenham.

Portugalský stratég už měl údajně dát přestupu zelenou. A skauti Tottenhamu se byli v posledním zápase na Muriqiho podívat. A mohli být spokojeni. Muriqi dal v zápase proti Gençlerbirliği další dva góly a dotáhl se s 9 góly do čela tabulky střelců.

Není tajemstvím, že Tottenham touží po tom, aby do týmu přivedl dalšího hrotového útočníka, který umožní útočné jedničce a hvězdě týmu, anglickému reprezentantovi Harrymu Kaneovi, více oddychu. Výběr Muriqiho dává smysl. Jde o fyzicky velmi dobře vybaveného hráče, který se na svých 194 centimetrů výborně pohybuje. Je velmi komplexním forvardem, je velmi silný v osobních soubojích, má skvělý výběr místa v pokutovém území, i velmi slušnou techniku práce s míčem. Nesmírně cenný je při potřebě udržet míč při nakopávaných balónech. Umí vyhrát hlavu, stáhnout si míč pro sebe a postupovat samostatně, nebo ho naprosto přesně rozehrát na své spoluhráče, kteří útok doplňují. Ohromně nebezpečný je pak při standardních situacích. A velmi platný i při standardních situacích soupeře.

Z Turecka do Premier League je to velký skok, ale Muriqi i na mezinárodní scéně ukázal (za Kosovo 8 branek ve 23 utkáních), že by pro něj takový přesun nemusel být neřešitelnou záležitostí. Odpovídá tomu i cena. Pokud bude chtít Tottenham vytáhlého útočníka koupit už během nadcházejícího zimního přestupního období, bude si muset nachystat částku kolem 20 miliónů eur.

redakce/as/