Shrnutí 15. týdne NFL

2019. 12. 17. 10:00    
Čas čtení: 2 minuta
NFL

Drew Brees

17. 12. 2019 – V NFL nám ke konci základní části padají rekordy. Historický zápas zažil QB Saints Drew Brees, který překonal rekord Paytona Manninga v počtu naházených touchdownů a tím nekončil. Patnáctý týden nám také hodně napověděl o skladbě týmů do playoff a přinesl i hodně překvapivé výsledky a momenty.

Drew Brees zažil neskutečnou noc, když v pondělní dohrávce s Colts dokázal hodit čtyři touchdowny a překonat tak rekord Paytona Manninga v počtu naházených tochdownů v základní části. Manning držel prvenství s 539 přesnými hody, ale Brees se díky TD na TE Hilla dostal přes toto číslo a zapsal tak nový rekord. Bude se ale ještě muset snažit, protože mu na záda dýchá Tom Brady, který je jen pár touchdownů za ním a čeká se, že v této sezóně také překoná legendárního Manninga. Pro Breese ale noc rekordů nekončila, když v zápase stihnul zkompletovat 29 z 30 přihrávek a s 96,7 % úspěšností překonal rekord, který držel Phillip Rivers z Chargers. Saints i díky famóznímu výkonu své legendy přehráli Colts a jsou stále v boji o první místo v konferenci NFC. COLTS 7, SAINTS 34.

Cowboys museli proti Rams ukázat, že to s playoff myslí vážně, a po sérii nepovedených zápasů se chtěli opět NFL připomenout, že jsou stále tu. To se jim povedlo hned na začátku zápasu, když QB Prescott vyhrál los a zvolil si výkop, což dalo Rams výhodu míče na začátku obou poločasů. Chyba, která se vidí velmi zřídka i na amatérské úrovni. Naštěstí pro Cowboys, to byla téměř jediná chyba, kterou v zápase vytvořili. Dominantní byl hlavně běhový útok, když Pollard naběhal 131y a Elliot dalších 117y a celkem si Cowboys v zápase připsali 263y po zemi. Podtrženo to bylo skvělým výkonem Prescotta, který naházel 212y a 2 TD. Cowboys si tak udrželi důležitou výhrou první místo v divizi před Eagles, proti kterým nastoupí příští týden, a kde se rozhodně, kdo postoupí do playoff. RAMS 21, COWBOYS 44.

Přímí souboj o čelo divize NFC South viděli diváci v Tennessee, kam zamířili hráči Houstonu na toto klíčové utkání. Titans v posledních týdnech hrají skvěle a mohou se opřít o RB Henryho a QB Tannehilla, který exceluje poté, co převzal otěže týmu po neuspokojivých výkonech Marcuse Marioty. Naopak Texansv minulém týdnu dost nečekaně prohráli s Broncos a chtěli nechat zapomenout na tento herní výpadek. Utkání to bylo velmi vyrovnané, a i když byli Texans v poločase ve vedení 14:0 díky dvěma TD WR Stillse z ruky Watsona, Titans dokázali na začátku čtvrté čtvrtiny srovnat. Texans však ihned udeřili znovu, a díky TD RB Hyda a fieldgoalukickera Fairbairna si vybudovali rozdílové vedení v poslední čtvrtině. Titans stihli ještě kontrovat touchdownem Deiona Lewise, ale následný onsidekick se jim nepovedl a museli tak zkousnout prohru. Oba týmy se potkají ještě na konci základní části, ale Titans budou muset spoléhat na zaváhaní soupeřů, tak aby postoupili do playoff. TEXANS 24, TITANS 21.

Největší šok přišel v zápase 49ers a Falcons, když jinak dominantní tým San Francisca nedokázal porazit Atlantu, a ta tak znovu obrala velkého soupeře o cenné vítězství a 49ers spadli z první příčky konference NFC a uvolnili tak místo pro Seatlle Seahawks. FALCONS 29, 49ERS 22. Seahawks však zažili také ztrátu, když se talentovaný, ale problémový WR Josh Gordon dostal znovu do hledáčku NFL a byl po několikáté suspendován za použití nelegálních substancí. Gordon měl už v minulosti obrovské problémy s alkoholem a marihuanou a toto je zřejmě jeho poslední hřebíček do rakve v NFL.

autor: Jan Štiegler