Shrnutí uplynulého týdne NFL

2019. 12. 25. 14:50    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

25. 12. 2019 – NFL má za sebou předposlední týden základní části a místa pro vyřazovací boje jsou téměř zaplněna. Tento týden byly k vidění skvělé zápasy, další rekord NFL a příslib do posledního kola, kde se bude hrát o konečné nasazení do playoff a výhodu domácího prostředí.

Divize NFC East je v letošním roce asi tou nejhorší divizí v celé NFL. Ani jeden tým před tímto kolem neměl vítěznou bilanci, ale i přesto jsou pravidla NFL jasná a vítěz každé divize automaticky postupuje do playoff. Proto si to mezi sebou rozdali o první místo Eagles a Cowboys, kteří měli shodnou zápasovou bilanci 7-7. Průběh utkání však ukazoval, proč je tato divize považována za nejhorší v celé NFL. Cowboys hráli celý zápas bez nasazení a proti obraně Eagles se nedokázali téměř vůbec prosadit a skórovat body. Jedno z nejhorších utkání v dresu Cowboys odehrál WR Amari Cooper, který chvílemi vypadal, že ho fotbal vůbec nebaví a nechce se porvat o vítězství. Eagles působili lepším dojmem a alespoň připomínali tým, který chce bojovat o playoff. Nicméně velký počet zranění na pozici WR a DB jim značně znepříjemnil pozici. Ve velmi nezáživném utkání nakonec dokázali zvítězit domácí Eagles a udělat tak velký krok k playoff. K tomu jim stačí v příštím týdnu porazit Giants, nebo spoléhat na prohru Cowboys proti Redskins. Cowboys si naopak pokazili slušně rozjetou sezónu a v posledním kole musí spoléhat na prohru Eagles a vyhrát svůj zápas, tak aby postoupili do playoff. COWBOYS 9, EAGLES 17.

V NFC jsou tedy týmy pro playoff téměř jasné, ale co není jasné je nasazení jednotlivých celků. O celkové první místo v konferenci si to ještě v posledním týdnu na dálku rozdají Saints, Seahawks, Packers a 49ers. První dvě místa, zaručující volno v prvním kole playoff a následně výhodu domácího prostředí pro divizní kolo, jsou stále k mání a bude o ně ještě velká bitva. Při současné vyrovnanosti konference NFC může být domácí prostředí právě tím faktorem, který některý tým posune až do Super Bowlu.

Konference AFC zatím vypadá jako představení jednoho týmu. Ravens pokračují ve své dominantní jízdě a zatím se nezdá, že by měli mít ve své cestě do Super Bowlu konkurenta. Ravens si poradili s Browns a poprvé v týmové historii si zajistili první místo v konferenci, a je tedy jasné, že cesta do Super Bowlu v AFC povede přes stadion v Baltimoru. Jako největší rivalové pro Ravens se zdají být Chiefs, kteří našli zpět svou útočnou sílu, pod taktovkou QB Mahomese a Patriots, kteří se zvedli a v divizním souboji o čelo AFC East porazili po skvělém výkonu výborný tým Bills. Patriots mají také nejblíže k druhému místu a s ním spojenému volnu v prvním kole playoff, když jim v posledním týdnu stačí porazit Dolphins. Naopak třetí tým Chiefs musí spoléhat na zaváhání Patriots a sami musí porazit Chargers, tak aby se dostali na druhou příčku a volno v prvním kole měli právě hráči Kansas City.

V AFC je také poslední volné místo pro playoff, o které se v posledním týdnu porvou Titans, Steelers a Raiders. Tenneessee Titans mají zatím nejlepší výchozí pozici, kdy jim k postupu do vyřazovací části stačí zvítězit v zápase proti Texans, nebo selhání Steelers proti Ravens. Nejsložitější cestu mají naopak Raiders, kteří potřebují porazit Broncos na jejich hřišti a zároveň, aby své zápasy vyhráli Browns, Colts, Texans a Ravens. Pokud se tyto výsledky sejdou, půjde o jedno z nejšílenějších postupových cest, které kdy tým v NFL zvládnul. Po letošním roce, ale v NFL můžeme čekat opravdu vše….

V NFL zároveň padnul další rekord, o který se i tentokrát postaral hráč New Orleans Saints. WR Michael Thomas má v letošní sezóně už 145 zachycených přihrávek, čímž překonal legendárního Marvina Harrisona z Indianapolis Colts, který zachytil 143 přihrávek v roce 2002. Michael Thomas tak po zásluze získává tento unikát v NFL, protože jeho výkony a přínos pro Saints jsou prostě neskutečné.

Základní část nám jde do konce, ale stále je o co hrát a téměř každý tým do posledního kola nasadí všechny síly, aby urval co nejlepší místo do playoff, nebo zakončil sezónu na vítězné vlně. I poslední kolo bude v plné síle na Sportu TV, když v neděli 29.12. budete moci sledovat všechny tři utkání, které nakonec rozhodnou o finální podobě základní části sezóny 2019.

autor: Jan Štiegler