Fotbalová sezóna NCAA míří do finále

2019. 12. 27. 14:01    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

27.12.2019 – Univerzitní fotbal má za sebou konec základní části a finále jednotlivých konferencí, což znamená jediné – je tu sezóna Bowlů. Před námi jsou tedy dvě semifinále, které rozhodnout o postupujících do národního šampionátu univerzit a další titulové zápasy.

Nejdůležitější zápasy, které rozhodnout o postupujících do National Championship Game, jsou Peach Bowl a Fiesta Bowl. V první zápase, tedy Peach Bowl, se utká nejvýše nasazený tým po základní části LSU proti Oklahomě, která skončila čtvrtá. LSU Tigers mají ve svém středu držitele ceny pro nejužitečnějšího hráče letošní sezóny QB Joe Burrowa, který v letošní sezóně naprosto ovládl celou ligu a dovedl Tigers k neporažené bilanci 13-0. V sezóně naházel 4715y, 48 touchdownů a pouze 6 interceptionů a vedl jeden z nejlepších útoků v celé univerzitní lize. K dispozici má dva skvělé WRs – Ja’Marr Chase (1498y-18 TD) a Justin Jefferson (1207y-14 TD) a runningbacka Clyde Edwards-Helaire, který naběhal 1290 yardů a přidal 16 touchdownů. Na druhé straně stojí tým Oklahoma Sooners, který se na čtvrté místo, zaručující postup do semifinále, dostal až po konferenčním finále, kdy porazil Baylor až v prodloužení. Za Sooners nastupuje QB Jalen Hurts, který přišel z Alabamy, a který dominuje téměř v každém zápase, ve kterém nastoupí. Hurts v sezóně naházel 3636 yardů a přidal 32 touchdownů a 7 interceptionů, zároveň zaznamenal jako QB neuvěřitelných 1255y po zemi a 18 touchdownů. Tým Oklahomy stojí a padá právě na výkonech Jalena Hurtse a jinak tomu nebude ani v tomto případě. LSU však celý rok podávají sebejisté výkony a oni budou favoriti tohoto utkání.

Druhé semifinále, tedy Fiesta Bowl, by mělo být o poznání vyrovnanější, když se utká druhý nasazený tým Ohio State Buckeyes a třetí Clemson Tigers. Buckeyes letos také ještě neprohráli a disponují skvělým útokem a obranou. V útoku je hlavní hvězdou QB Justin Fields, který letos zaznamenal téměř tři tisíce naházených yardů a neuvěřitelných 40 TD ku 1 INT. Značně ho podporuje i RB J.K.Dobbins, který naběhal 1829y a přidal 20 TD. V obraně je pak možná nejlepší defenzivní hráč v celé NCAA, a to DE Chase Young, který má na svém kontě už 16,5 sacků a překonal tak rekord své univerzity. Na druhé straně je loňský vítěz Clemson Tigers, kteří letos nejsou tak dominantní jako vloni, ale stále neprohráli a útok je pod taktovkou QB Trevora Lawrence, který v loňském roce dovedl jako nováček Tigers až k metě nejvyšší. Skvěle hraje RB Travis Etienne, který má 17 TD a 1500 naběhaných yardů. V obraně se budou Tigers znovu spoléhat na LB Isaiha Simmonse, který zaznamenal 93 tacklů, 6 sacků a 2 interceptiony. Toto utkání bude hodně vyrovnané a vítězem může být opravdu kdokoliv.

Mimo dvě semifinále se hrají i další Bowly, které už jsou titulové a vítěz získá právě pohár a ceny pro jeho vítěze. Mezi ty nejznámější a nejočekávanější patří Cotton Bowl, kde se střetne Memphis a Penn State. Penn State Nittany Lions mají skvělou obranu, která v letošní sezóně drží útoky soupeře hodně zkrátka a QB Memphisu Brady White bude mít se svým spoluhráčem a druhou hvězdou Memphisu Kennethem Gainwellem plné ruce práce skórovat.

Dalším zápasem, na který se těší každý fotbalový fanoušek je legendární Rose Bowl, ve kterém se letos střetnou týmy Oregon Ducks (6. nasazený tým) a Wisconsin Badgers (8.). Badgers mají k dispozici možná nejlepšího runningbacka Jonathana Taylora, který naběhal 1909 yardů a přidal 21 běhových touchdownů. Ducks naopak spoléhají na QB Justina Herberta (3333y, 32/5) a skvělou práci ofenzivní lajny, která je možná tou nejlepší v celé lize.

Posledním velkým zápasem je Sugar Bowl, kde se střetnou Georgia Bulldogs (5.) a Baylor Bears (7.). Bulldogs se dlouhou dobu rvali o místo v elitní čtyřce, ze které ale nakonec vypadli díky smolnému zápasu a prohře nad South Carolinou v průběhu roku. Georgia má jednu z nejlepších obran ligy, která bude čelit útoku Bayloru, který má pod palcem QB Charlie Brewer. I v tomto utkání se očekává tuhá bitva, ve které budou rozhodovat maličkosti.

Vítěz Peach Bowlu a Fiesta Bowlu se pak následně utkají 13.1.2020 v Mercedez-Benz Superdomu v New Orleans, kde jinak své zápasy hraje tým NFL Saints, o titul univerzitního šampionu. Spoustu Bowl zápasů také můžete sledovat na obrazovkách Sport TV, tak neváhejte, letošní sezóna univerzitního fotbalu je ve své cílové rovince.

Jan Štiegler