Sá Pintův konec a příchod Amorima. Další šlápnutí do prázdna?

2019. 12. 28. 10:38    
Čas čtení: < 1 minuta

28. 12. 2019 – Ve spojitosti se fotbalovým klubem Braga se často používá přívlastek „ambiciózní“. Jinými slovy to má být klub, který má tak nějak v plánu vrazit klín mezi královskou trojku Porto – Benfica – Sporting. V minulé sezóně to vypadalo velmi slibně. Na pozdim měla Braga našlápnuto minimálně k třetímu místu, ale jaro tradičně výsledkově nezvládla a skončila čtvrtá. Přesto se tušilo, že s mladým koučem Abelem Ferreirou v čele to z dlouhodobého hlediska vypadá velmi slibně.

Současná realita je ovšem odlišná. Abel Ferreira překvapivě rychle kývnul na nabídku řeckého PAOKu a na jeho místo nastoupil před aktuální sezónou muž spojovaný především s lisabonským Sportignem, Ricardo Sá Pinto. Bývalý portugalský reprezentant zdaleka nenavázal na sebevědomou hru z minulé sezóny a tým v zimě dovedl na 8. místo se sedmibodovým náskokem na sestupové pásmo.

Vzhledem k tomu, že Braga prohrála třeba i v duelech s oustidery z Avese nebo s nováčkem soutěže, Paços Ferreira, klub s trenérem těsně před Vánocemi vcelku logicky rozvázal smlouvu. Jednoduše to nebyla ta správná volba. O to více překvapující může být příchod 34letého Rúbena Amorima, který doposud vedl pouze béčko, a klub kategoricky vyloučil, že se jedná pouze o provizorní variantu. Amorim totiž dostal smlouvu do června 2022.

Nabízí se tak otázka, proč Braga místo Sá Pinta přivedla muže, který se na úrovni první ligy zdaleka neosvědčil a i pro vedení klubu musí být absolutní neznámou. Bruno Lage a jeho příběh v Benfice sice mohou být nadějnou insipirací, ale to je příběh, který fotbal napíše opravdu jen jednou za čas.

Úspěch Amorima na trenérské sesli samozřejmě nelze vyloučit, ale stejně tak nelze vyloučit ani velký fotbalový průšvih. A už leden naznačí, jako moc si Braga pomohla. Na „rozpad“ královské trojky to ale upřímně zatím nevypadá.

autor: Michal Micka