NÁZOR: VETTEL SVOJI MISI VE FERRARI NESPLNIL. A JEN TĚŽKO SE TO ZMĚNÍ

2019. 12. 30. 18:45    
Čas čtení: 2 minuta
F1

30.12.2019 – Zdá se, že dny Sebastiana Vettela u Ferrari jsou sečteny. Za pět let působení u stáje z Maranella nezískal ani jeden titul mistra světa. Navíc to vypadá, že italský tým začíná sázet na Charlese Leclerca, se kterým uzavřel víceletý kontrakt.

Když v roce 2015 přestoupil Sebastian Vettel do Ferrari, čekalo se od něj, že napodobí svého hrdinu Michaela Schumachera a do pěti let doveze do Maranella vytoužený titul, na který Ferrari čeká už dvanáct sezon. Jenže to se nestalo, Němec se do boje o šampionát dostal, přimhouříme-li obě oči, nanejvýš tak v letech 2017 a 2018.

Navíc se zdá, že moc dobře věděl, co dělá, když se u Ferrari přimlouval za to, aby si i pro rok 2019 ponechalo loajálního a ve vztahu k Vettelovi mírného Kimiho Räikkönena. Jenže Scuderia namísto Fina však angažovala mladého a dravého Charlese Leclerka, vítěze šampionátů GP3 a F2. Od Vettela to byl logický krok: měl svůj klid a jistotu (ruku na srdce, Iceman jej v závodech i díky týmové taktice zrovna dvakrát „neobtěžoval“), o obojí mohl v boji se členem nastupující generace přijít. Takových příkladů v motorsportu už bylo…

Přesto se zdálo, že Vettel nemusí mít obavy. Do sezony vstoupil jako týmová jednička, jak Ferrari několikrát ústy svého šéfa Mattia Binotty avizovalo. Němec měl podobně jako kdysi Schumacher tým na svojí straně. Bohužel pro něj, jak přiznala i samotná stáj, letošní vůz mu vůbec nesedl. Došlo na chyby, technická selhání a zbytečné souboje s rychlým týmovým kolegou, kterými se Ferrari obíralo o body.

Reputaci si Vettel mohl napravit výhrou v Kanadě, o kterou ale po chybě a kvůli sporné penalizaci přišel. Nakonec dokázal vyhrát jediný závod: v Singapuru, a to ještě zásluhou týmové strategie. V závěru roku to ale čím dál víc vypadalo, že Vettel ztrácí půdu pod nohama i důvěru Ferrari. Podle novinářů působil nevýrazným, odevzdaným dojmem. Několikrát se vyjádřil na téma současné formule 1 i uspěchaného životního tempa podníceného sociálními sítěmi: tohle není to, co by rád.

Poslední a paradoxně největší facka přišla po sezoně. Mattia Binotto prohlásil, že netypicky brzy, do přibližně pátého závodu nadcházející sezony (Grand Prix Španělska) by chtěl mít jasno o jezdecké sestavě pro rok 2021. Jen o pár dní později bylo ohlášeno, že Charles Leclerc podepsal s Ferrari až do roku 2024. Pro Vettela se tak jedná o jasný vzkaz: buď se v úvodu sezony předvede, nebo bude riskovat budoucí kontrakt s Ferrari.

Čtyřnásobný šampion během jediné sezony přišel o status týmové jedničky a vypadá to, že do budoucna se s ním v Maranellu už moc nepočítá. Více lidí, například už i bývalý šéf F1 Bernie Ecclestone, ke kterému má Vettel blízko, tvrdí, že po roce 2020 skončí. Doma má Sebastian tři děti (to poslední se narodilo v závěru sezony), titul(y) vyhrál, tak nač se dál trápit.

Jeho kariéra by bezpochyby byla označována jako úspěšná. Jen ten titul s Ferrari je mise, kterou už, na rozdíl od hrdinů filmové série Mission: Impossible, asi nesplní. Nebo jinak: s ohledem na letošek si nedokážu představit, jaký obrat ve své výkonnosti by v úvodu sezony musel předvést, aby se mu to povedlo. A i když je formule 1 kouzelná tím, že dokáže překvapit, když to člověk nejméně čeká, tady Vettelovi mnoho šancí nedávám…

                                                                                                                                                               autor: www.gpf1.cz