Základní část NFL je minulostí, přichází playoff!

2019. 12. 31. 11:32    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

31.12.2019 – V NFL nám skončila základní část a začíná „nová“ sezóna, tedy playoff! Poslední kolo rozhodlo o dvanáctičlenném složení týmů pro vyřazovací část a ani v závěrečném kole nebyla nouze o překvapivé výsledky. Pojďme se podívat, jak skončila základní část, a kdo s kým bude hrát playoff.

Poslední kolo nám dalo postupovou šestku z každé konference, ale také určilo nasazení jednotlivých týmů před playoff a to, kdo bude mít v prvním kole volno. Právě po volnu v prvním kole playoff sahali New England Patriots, kteří mají velké zdravotní problémy, a týden klidu by se jim velmi hodil. Patriots stačilo doma porazit nevýrazný tým Miami Dolphins a druhé místo v konferenci, zajišťující volno v prvním kole, by bylo jejich. Jenže do New Englandu přijel nabuzený tým, vedený bývalým trenérem Patriots Brianem Floresem, který v týmu působil 15 let a Patriots zaskočil. Miami celý zápas hrálo s obhájci trofeje vyrovnanou partii, a když třicet vteřin před koncem skóroval TD QB Fitzpatrick a poslal svůj tým do vedení, bylo vymalováno. Patriots se už nezmohli na odpověď a v kombinaci s vítězstvím Chiefs nad Chargers spadli na třetí místo v konferenci a budou hrát poprvé od roku 2009 wild card kolo. DOLPHINS 27, PATRIOTS 24.

Poslední utkání letošního roku 2019, ale zároveň i celé této dekády, odehráli San Francisco 49ers se Seatlle Seahawks. Zároveň se jednalo o přímý souboj o vítězství v divizi NFC West a pro 49ers i možnost zajištění si prvního místa v konferenci a s ním spojené výhody domácího prostředí po celé konferenční playoff. 49ers zvládli lépe úvodní půlku a Seahawks téměř k ničemu nepustili. Ve druhé půlce však začal fungovat útok Russella Wilsona, kterému se z fotbalového důchodu do backfieldu vrátil RB Marshawn Lynch a Seahawks dotahovali. Dvě minuty před koncem dokonce Seahawks dostali míč a touchdownem by rozhodli zápas. Wilson svůj útok dostal až na jeden yard k endzóně soupeře, kde však přišla klíčová chyba a penalizace delay of game, která posunula Seatlle o pět yardů zpět. Pak přišla sekvence dvou neúspěšných passů a musel tak rozhodovat čtvrtý down. Na ten míč zachytil TE Hollister a už si běžel pro touchdown, v tom ale pár centimetrů před endzónou soupeře přišla stopka této dekády. LB Greenlaw se postavil Hollistrovi do cesty a pár centimetrů před endzónou zachránil 49ers celý zápas. Touto akcí také skončila skvělá základní část letošního roku a 49ers si vybojovali první místo v konferenci NFC. 49ERS 26, SEAHAWKS 21.

Playoff obrázek:

AFC – 1.Ravnes (14-2), 2.Chiefs (12-4)

4.Texans (10-6) vs. 5.Bills (10-6) – sobota 22:35

Tento zápas nabídne souboj mezi Texans, kteří ke konci sezóny mají hodně proměnlivé výkony a Bills, kteří se znovu dostali do playoff a tentokrát z toho chtějí udělat více než jeden zápas a konec sezóny. Bills spoléhají na skvělou obranu a Texans naopak na výkony útoku v čele s jedním z nejlepších WR ligy Hopkinsem. Otázkou zůstává kdo rozhodne, obrana nebo útok?

3.Patriots (12-4) vs. 6.Titans (9-7) – sobota/neděle 2:15

New England Patriots budou hrát poprvé od roku 2009 Wild Card a výkony na konci tohoto roku rozhodně nenaznačují, že by měli zopakovat triumf z loňského roku. Navíc proti nim stojí rozjetý tým Titans a v tomto utkání je zaděláno na překvapení.

NFC – 1.49ers (13-3), 2.Packers (13-3)

3.Saints (13-3) vs. 6.Vikings (10-6) – neděle 19:05

Saints trochu smolně berou až třetí místo v konferenci, když celou dobu bojovali o vítězství s 49ers a Packers. Saints mají k dispozici trio Brees-Kamara-Thomas, které s velmi dobrou obranou, kterou letos Saints mají, bude hodně těžké zastavit. Vikings mají sice dobrý tým, ale proti Saints by potřebovali k vítězství nejlepší výkon sezóny.

4.Eagles (9-7) vs. 5.Seahawks (11-5) – neděle 22:40

Eagles se i přes nepřesvědčivé výkony dostali do playoff jako vítězové divize NFC East, a i když Seahawks hráli v celém ročníku o poznání lépe, playoff je o jednom zápase. Seatlle bude mít tak těžký úkol vyhrát ve Philadelphii, která už nám pár let zpět předvedla, že jako outsider dokáže vyhrávat.

Černé pondělí, jak se nazývá prvnímu dni po konci základní části, má už své první oběti. O své místo přišel hlavní trenér Browns Freddie Kitchens, který nedokázal s hvězdami nabitým týmem letos vůbec nic a ke konci roku ztratil i důvěru svých hráčů. Vedení Clevelandu se tak rozhodlo s Kitchensem rozvázat smlouvu a Mayfield, OBJ či Garrett budou mít v sezóně 2020 nového trenéra. Dalšími propuštěnými trenéry jsou: HC Pat Shurmur z New York Giants, OC Chad O`Shea z Dolphins. Stále se také čeká na vyjádření vlastníka Cowboys Jerryho Jonese ohledně hlavního trenéra Jasona Garretta, který by měl být dle všech informací také odvolán.

NFL jde tedy do své poslední fáze a playoff, které vždy znamená jeden zápas a pozice buď a nebo začíná. Historie nám ukázala, že ve vyřazovacích bojích není nouze o překvapení, tak neváhejte a užijte si všechny zápasy na Sport TV. Začínáme už v sobotu večer. Takže popcorn a občerstvení připravit, playoff přichází…

                                                                                                                                                 Jan Štiegler