Arda Turan a jeho jízda z kopce dolů

2020. 01. 11. 09:13    
Čas čtení: 2 minuta

11. 1. 2020 – Svého času to byl Pan Někdo. Oblíbenec fanoušků a opora Atlética Madrid. Týmu, se kterým vyhrál Evropskou ligu, španělskou ligu, a podíval se do finále Ligy mistrů. Za 34 miliónů eur se stěhoval do Barcelony. Ale od té doby? Už jen šeď a problémy.

Možná právě načasování transferu do Barcelony v létě 2015 bylo začátkem cesty po tobogánu. Kvůli zákazu přestupů mohl turecký záložník za katalánský celek nastoupit poprvé až v kalendářním roce 2016. Místo v sestavě tehdy teoreticky bylo. Barcelona hledala někoho, kdo v sestavě naradí Xaviho. Zkraje nového roku 2016 Turan hrál, ale postupně dostával v Barceloně čím dál tím méně času i důvěry, až se stal nepotřebným. Sice odešel z Barcelony (které ještě stále formálně patří) obtěžkán 6 trofejemi, ale také s nepříliš radostnou bilancí 55 odehraných zápasů za 2,5 roku. Přičemž v zahajovací jedenáctce šlo o pouhý zlomek z nich.

Od ledna 2018 byl Arda Turan na hostování v istanbulském Başakşehiru. Tou dobou začala být jeho jízda dolů roztočena do nejvyšších obrátek. Během dvou let v Turecku odehrál Turan jen 39 soutěžních zápasů. O 10 duelů přišel kvůli disciplinárnímu trestu za napadení a vyhrožování rozhodčím (původně šlo o 16 zápasů, trest mu byl později zkrácen). Loni v září byl zase podmíněně odsouzen na dva roky a osm měsíců do vězení za střelbu na veřejnosti a ublížení na zdraví. Šlo tehdy o incident s popovým zpěvákem Berkayem Sahinem, kterému zlomil nos, a pak ho ještě navštívil v nemocnici. Jenže s sebou měl zbraň, se kterou tehdy vystřelil (nikoliv na sebe nebo na Sahina, ale do země). I to tehdy stačilo k vyvolání obrovské paniky. Ještě před příchodem do Basaksehiru ho tehdejší reprezentační trenér Fatih Terim vyřadil z mužstva za napadení novináře.

Vzhledem k tomu, že v této sezóně měl Turan v Başakşehiru čím dál tím menší roli (ze 17 zápasů v lize hrál jen v 9 z nich, od první minuty nastoupil pouze 2x, a celkem stihl jen 180 minut), nastal jeho konec i ve druhém týmu loňského pořadí turecké ligy. Turan měl požádat o předčasné vypovězení kontraktu, a obě strany se dohodly na podmínkách.

Ale co teď? Může svou kariéru ještě nastartovat? Arda Turan není vyloženě starý, na konci ledna mu bude 33. Není to málo, ale na rok a půl až na dva někde ještě platný být může.

Turecká média se relativně vzácně shodují, že další kroky Ardy Turana povedou tam, odkud zamířil svého času jako perspektivní, a nesmírně talentovaný do Atlética. Tedy do Galatasaray. Nabízí se říct, že padlých hvězd má trenér Fatih Terim v týmu už hodně, a že spíše než dalšího veterána potřebuje někoho, kdo přinese mladé rychlé nohy a více ohně, více vášně. Sám Terim ale měl naznačit, že fotbalista se zkušenostmi, jaké má Arda Turan, by byl v jeho celku vždy vítán.

Pokud by k návratu došlo, jednalo by se o návrat do klubu, který Turan opustil před 8,5 roky. Fanoušci by ho jistě viděli zpátky rádi, kouč Terim viditelně také. Ale bude mít Turan co dát klubu, který se netají plány na obhajobu titulu, a celkově vysokými ambicemi?

redakce/as/