Hlášení z NFL: Divizní kolo je za námi a neskutečná jízda pokračuje

2020. 01. 13. 14:13    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

13.1.2020 – NFL nepřestává v playoff udivovat snad všechny příznivce amerického fotbalu. Divizní kolo playoff a znovu šokující výsledky, které nám určily zbylou čtveřici týmů ve vyřazovací části. Titans mají další velký skalp druhý týden v řadě a Chiefs se dokázali dostat z téměř prohraného zápasu. To vše v tradičním shrnutí týdne NFL.

NFL nám znovu ukázala, že její vyřazovací část je prostě a jednoduše úplně jiná soutěž. Dost tvrdě se o tomto faktu přesvědčili hráči Baltimoru Ravens, kteří dominovali celou základní část, ale ani to jim vítězství v playoff nepřineslo. Ravens se celý rok spoléhali na téměř nezastavitelný útok vedený Lamarem Jacksonem, který pravděpodobně získá titul pro nejužitečnějšího hráče sezóny, ale v divizním kole se jim dobře namazaný stroj proti Titans zasekl. Jackson se svým útokem tvořil příliš mnoho zbytečných chyb a jako by se na nich podepsala dvouzápasová herní absence, když Ravens své největší hvězdy šetřili v posledním týdnu základní části a jako první nasazený tým si vybojovali volno pro první týden playoff. Titans zastavovali jinak nezastavitelný útok Ravens a donutili soupeře i nezvykle chybovat, když domácí celek ztratil hned tři míče za dva interceptiony Jacksona a jeden jeho ztracený fumble. Výsledkem bylo pouze 12 skórovaných bodů, což je hluboko za průměrem v základní části, kde Ravens soupeři nasázeli přes 30 bodů na zápas. Nebyla to však jen neschopnost útoku Ravens a skvělá hra obrany Titans, ale i útok Tennessee, který diktoval tempo celému zápasu. Znovu se v nejlepším světle předvedl král naběhaných yardů v základní části Derrick Henry, který si připsal neuvěřitelných 195y po zemi a navíc přidal i svůj první passový TD, když v trikové akci našel WR Davise pro překvapivý TD. Titans tak po druhé v řadě šokovali celou NFL, když po úřadujících šampionech z New Englandu vyřadili i nejlepší tým po základní části a postupují do AFC Championship Game. TITANS 28, RAVENS 12.

Druhé utkání vyšlo nejlépe postavenému týmu z druhé konference o poznání lépe. San Francisco 49ers hráli tak, jak jsme je vídali po celý letošní rok. Skvělá obrana a kreativní útok s výbornou běhovou hrou pod taktovkou hlavního trenéra Kyla Shenehena. Tým Minnesoty Vikings musel zkousnout kratší týden po nedělním vítězství nad Saints a další cestu do dalekého San Francisca, což určitě hrálo svou roli v konečném zúčtování, ale proto mají tuto výhodu lépe nasazené týmy. Vikings se nedařila běhová hra, která jim vynesla postup z Wildcard týdne proti Saints a RB Cook naběhal pouze 18y z devíti běhových pokusů. Finální rozhodnutí zápasu přišlo ve třetí čtvrtině, když po fumblu z punt returnu přišel o míč returner Sherels a 49ers to potrestali field goalem a odskočili na rozdíl 17 bodů a měli momentum na své straně. Čtvrtou čtvrtinu zvládli dohrát už s velkým přehledem a stali se prvním týmem konference NFC, který postoupil do konferenčního finále. VIKINGS 10, 49ERS 27.

Houston Texans zažili vstup do divizního kola playoff proti favorizovaným Kansas City Chiefs jako z pohádky. Nejprve v prvním drivu nechala obrana Chiefs zcela volného WR Stillse, kterého Watson našel pro dlouhý touchdown. Obrana poté zablokovala punt soupeře a vrátila ho do endzóny pro další TD a do třetice potrestal útok Texans chybu WR Hilla, který z punt returnu ztratil míč u vlastní endzóny. Na začátku druhé čtvrtiny pak Texans přidali ještě FG a skóre bylo hrozivých 24:0 pro Texans. Konec nadějí pro domácí Chiefs? Ale kdepak. Jak Texans rychle díky chybám soupeře přišli k vedení, tak ho stejnou rychlostí dokázali ztratit. Dlouhý kickoff return, zastavený fake punt na polovině soupeře, fumble z kickoff returnu, vždy potrestáno touchdownem a v půlce druhé čtvrtiny už bylo téměř srovnáno. Chiefs tím zahájili nevídanou kanonádu, když skórovali TD v 7 po sobě jdoucích drivech. I díky výkonu QB Mahomese, který naházel 5 touchdownů, z toho hned 3 na TE Kelceho, Chiefs otočili vývoj utkání a nakonec si v poklidu došli pro vítězství a postup. Jednalo se o čtvrtý nejvyšší comeback v historii playoff, a náskok který Texans ztratili je bude ještě dlouho budit ze spaní. TEXANS 31, CHIEFS 51.

Poslední utkání se hrálo na mrazivém Lembeau Field v Green Bay, kde operuje domácí QB Packers Aaron Rodgers. Rodgersovi zápasy v domácím prostředí sedí, ale jako soupeř jim stál tým ze Seatllu pod taktovkou Russella Wilsona, který naopak letos se svým týmem exceluje na hřištích soupeře. Packers byli v první polovině lepším týmem a do poločasové přestávky šli s vedením 21:3. Seahawks však i díky dvěma touchdownům RB Lynche zaveleli k obratu v druhé polovině, ale víc než na dotažení skóre na rozdíl 5 bodů to nestačilo. Packers na závěr utkání dokázali potvrdit důležitý třetí down, který jim dal vítězství v utkání, který však přišel s drobnou kontroverzí. Rozhodčí uznali, že TE Graham získal první down, i přes poměrně nejasné záběry kamery, která spíše naznačovala, že Graham to o yard nezvládl. Rozhodčí však vše přezkoumali na videu a potvrdili své rozhodnutí. Packers tak dokázali zvítězit nad houževnatým soupeřem a zahrají si v NFC Championship Game. SEAHAWKS 23, PACKERS 28.

19.1. AFC Championship game – neděle 21:05 – Titans vs. Chiefs /SPORT2

20.1. NFC Championship game – neděle/pondělí 00:40 – Packers vs. 49ers /SPORT2

V NFL jsou také už obsazeny všechna volná místa po vyhozených hlavních trenérech, když hned pětice týmů bude mít nového kouče do další sezóny. Jedná se o tyto podpisy hlavních trenérů: Browns – Kevin Stefansky (OC Vikings), Cowboys – Mike McCarthy (bývalý HC Packers), Giants – Joe Judge (STC Patriots), Panthers – Matt Rhule (HC Baylor), Redskins – Ron Rivera (bývalý HC Panthers).

NFL nám jde do posledních zápasů a už v pondělí bude jasno, kdo postoupí do Super Bowlu, a komu se zavře cesta těsně před vysněným velkým zápasem. Vše znovu na obrazovkách Sport2 a vy u toho nesmíte chybět…

                                                                                                                                                 Jan Štiegler