Zabere v Beşiktaşi léčba Yalçınem?

2020. 02. 07. 08:14    
Čas čtení: 2 minuta

7. 2. 2020 – První zápas má za sebou v nové funkci někdejší hvězdný záložník Beşiktaşe, Sergen Yalçın. Byla z toho vybojovaná výhra, kterou tradiční istanbulský tým už hodně potřeboval. Ale bude Yalçın opravdu tím pravým, kdo zvládne tým dlouhodobě zlepšit?

Druhou dlouhou krizi už trenér Abdullah Avcı v Beşiktaşi neustál. Tu první, zkraje sezóny, kdy se bývalému úspěšnému trenérovi Başakşehiru povedlo v novém působišti vyhrát jen jeden z osmi soutěžních zápasů, ještě Avcı rozchodil. V Superlize se mu povedlo posléze uhrát osmizápasovou sérii bez porážky. V ní bylo sedm výher, a zdálo se, že je vše na správné cestě, a že se klub do výběru trenéra přece jen trefil.

Jenže v průběhu podzimu Beşiktaş vypadl po pouhých 3 získaných bodech z Evropské ligy, v lednu nestačil v domácím poháru na druholigového soupeře, a v Superlize prohrál 3 ze 4 zápasů. Celkem to bylo 7 proher z 8 utkání. A to už bylo pro klubový management moc.

Nového trenéra, Sergena Yalçına, přivítali příznivci Beşiktaşe ve Vodafone Parku velmi nadšeně. Několik tisíc jich přišlo muže, který se během hráčské kariéry stal bezesporu klubovou legendou, bouřlivě pozdravit. Sedmačtyřicetiletý bývalý záložník odehrál za istanbulský celek během dvou angažmá celkem 10 sezón, dohromady to dalo 72 zápasů. Připsal si tři mistrovské tituly, a dva triumfy v domácím poháru. V roce 2003 byl i u toho, kdy jeho milovaný klub hrál čtvrtfinále Evropské ligy.

Což o to, hráčem byl Yalçın skvělý, a jeho zásluhy nelze zpochybnit. Jenže jako trenér nikde žádnou velkou díru do světa neudělal. Gaziantepspor, Sivasspor, Konyaspor, Alanyaspor. To jsou některá z jeho angažmá, kterými prošel. Jeho nejdelší angažmá trvalo 10 měsíců – bylo to v letech 2014-15 v Sivassporu. Průměrná délka jeho angažmá je necelé 4 měsíce. A jeho trenérská reputace, i z tohoto důvodu, není bůhvíjaká.

Aktuálně je Beşiktaş v tabulce sedmý, což neodpovídá ambicím, které tým před sezónou měl. Na druhou stranu ztrácí na první místo jen 8 bodů, na pohárové příčky 5. Nic, co by se nedalo dohnat. Ale dobré výsledky musí přijít okamžitě. Pokud ne, to, že byl v minulosti hráčskou legendou, Yalçına u trenérského kormidla neudrží.

redakce/as/