Prodere se Trabzonspor znovu do čela?

2020. 02. 14. 10:12    
Čas čtení: 2 minuta

14. 2. 2020 – Seznamte se s nejproduktivnějším útokem tohoto ročníku turecké Superligy. Šestinásobný vítěz domácí soutěže Trabzonspor letos nastřílel už 45 branek. Nikdo nemá víc. Klub za to vděčí i Noru Alexanderu Sørlothovi, který se trefil už 16x, a společně s Papissem Cissém z Alanyasporu kralují ligové tabulce střelců.

Ale není to jen o vytáhlém norském útočníkovi. Góly dává i Nigerijec Nwakaeme, potažmo ex-liverpoolský Sturridge. V záloze zase vše do správných kolejí usměrňují Sosa nebo Obi Mikel.

V součtu letos Trabzonspor baví. Na rozdíl od jiných velkých tureckých týmů neprožil v této sezóně žádné velké výpadky, a může se radovat z vysoké konzistentnosti. V sezóně zatím v lize prohrál jen třikrát, ani jednou dvakrát v řadě, a nejdelší série bez výhry činila jen 3 zápasy.

Aktuálně vyhrál Trabzonspor pětkrát za sebou, což ho vyneslo na druhou pozici v tabulce. A pokud v neděli ve šlágru kola porazí lídra tabulky Sivasspor, probojuje se na první místo ligového pořadí. Což by pro tým mělo velký význam.

Je to totiž už mnoho let, a mnoho ligových kol, kdy se Trabzonspor vyhříval na první pozici ligové tabulky. Naposledy to bylo ve 29. kole sezóny 2010/11. Ano, té sezóny, která vyvrcholila dramatickým soubojem o titul mezi Fenerbahçe a Trabzonsporem. Lepší finiš tehdy předvedlo Fenerbahçe, které vyhrálo 17 z posledních 18 ligových zápasů, a nakonec se před Trabzonspor, který strávil na čele ligové pelotonu polovinu sezóny, dokázalo vmáčknout.

Do dnešního dne vyvolává tahle sezóna v Turecku pachuť v ústech. Zejména u fanoušků Trabzonsporu. Celé Turecko totiž po skončení ligy řešilo rozsáhlou korupční kauzu. Policie po rozsáhlém vyšetřování obžalovala 93 lidí, kteří byli podezřelí ze zmanipulování desítek fotbalových zápasů. Turecké deníky informovaly o „zemětřesení na fotbalové scéně“ nebo o „uvržení fotbalu do vazby“. Šéf Fenerbahce Aziz Yildirim byl odsouzen na šest let do vězení, později byl však stejně jako 35 dalších lidí zproštěn obvinění.

Fenerbahçe tehdy přišlo o možnost startovat v Lize mistrů, a hrozilo mu, že pokud by soud prokázal vinu, hrozil by týmu pád do nižší soutěže, odebrání mistrovského titulu a finanční pokuta. Klub ale tehdy uspěl s odvoláním u Arbitrážního soudu pro sport, a titul z oné sezóny mu tak zůstal.

Svůj poslední ligový titul tak získal Trabzonspor v roce 1984. Případné nedělní vítězství nad Sivassporem mu samozřejmě titul ještě nijak zvlášť nepřiblíží. Ale může po dlouhých 298 ligových kolech znovu shlížet na zbylé turecké kluby z nejvyššího patra tabulky.

A to je slušná motivace, což?

redakce/as/