Silas byl šlápnutím do prázdna, Amorim má potenciál

2020. 03. 11. 09:47    
Čas čtení: 3 minuta

Rúben Amorim

11. 3. 2020 – Je to stále jen pár dní, co Sporting přišel s představením nového kouče. Už třetího v probíhající sezóně. Po Nizozemci Marcelu Keizerovi nastoupil do funkce Jorge Silas, který v mnoha fanoušcích už před prvním zápasem vzbudil značné pochybnosti. A ty se nakonec potvrdily. Rúben Amorim ovšem znovu vypadá jako muž, jehož ambice se shodují s těmi klubovými.

Marcel Keizer strávil v Portugalsku necelý rok. Přestože získal Ligový i Portugalský pohár, podle vedení Sportingu jednoduše nenaplnil všechny cíle a neprezentoval se způsobem hry, který by měl být pro klub dlouhodobě identický. I to se dá vnímat jako validní argument. Ovšem pouze v případě, pokud je připravena adekvátní náhrada.

Jorge Silas před Sportingem vedl pouze tým Belenenses. Malý klub se v minulé sezóně, zvláště na domácím stadionu, neprezentoval špatnými výkony a dotáhl to na relativně sympatické 9. místo. V aktuální sezóně byl ovšem Silas po prvních čtyřech zápasech bez jediného vstřeleného gólů odvolán.

Mělo by takto vypadat resumé trenéra, který má klub vrátit do boje o titul a vtisknout mu herní identitu, dle které se může formovat tradičně skvělý mládežnický klubový materiál? Jen těžko. Kouče Silase se Sportingem pojilo v podstatě jen to, že sám jako mladý hráč v Lisabonu dva roky působil, když mu bylo 11 let…

Jako pochopitelný důvod jeho překvapivého angažování příliš neobstojí ani fakt, že první dva kandidáti na post trenéra (zahrnující i poněkud nerealistického Josého Mourinha) Sporting odmítli. Klub si měl jednoznačně „oťuknout“, jestli je zájem i na druhé straně, a teprve potom oficiálně odvolat stávajícího, relativně úspěšného kouče.

Jorge Silas možná sám tušil, že jeho angažmá ve Sportingu nebude úspěšné

S Rúbenem Amorimem ovšem Sporting reagoval překvapivě bryskně. Čerstvě 35letý kouč přišel na lavičku Bragy teprve v prosinci, ale výsledky se dostavily okamžitě. Sporting nakonec neváhal zaplatit ani 10 miliónovou výstupní klauzuli, kterou si Braga Amorima „pojistila“ a konečně využil šance tak, jak se v moderním fotbalovém světě sluší a patří. Amorim, ačkoliv je jeho hráčská kariéra spojena převážně s Benficou, podle všeho neváhal.

Jestli se mladému kouči podaří Sporting dostat na vytyčené třetí místo, je otázka, která (doufejme) bude zodpovězená v následujících týdnech. Do konce sezony zbývá 10 kol a záležet bude také na tom, jak se jak zareaguje Braga, kterou převzal bývalý klubový hráč Custódio.

První Amorimův zápas zcela přesvědčivý nebyl. Svůj systém 3-4-3 testoval na José Alvalade proti poslednímu týmu tabulky z Avese, který větší část zápasu odehrál v 9 mužích. Přesto se na góly čekalo až do druhého poločasu, jeden navíc padl z penalty. Nicméně proti oslabenému týmu, který během utkání sporadicky vystoupil ke středovému kruhu, se funkčnost systému posuzuje těžko. Zvláště když už v průběhu první půle v reakci na dvě vyloučení soupeře Amorim stáhnul obránce Ristovského, poslal do hry ofenzivního Cabrala a formace se tak znovu měnila.

Andraž Šporar slaví svůj gól do sítě CD Aves s Gonzalem Platou a Wendelem

V Braze nicméně systém fungoval skvěle a takřka přes noc se z „věčně čtvrtého“ týmu stala mašina. Sporting má nyní stejnou vizi, a pokud faktor Amorim splní očekávání, mohl bý příští rok být boj o titul znovu o třech týmech.

Smlouvu má Amorim podepsanou do června 2023. Doufejme, že pokud přijde odvolání, bude mít oporu v logice i eventuálním nástupci.

autor: Michal Micka