Boje o Gagarinův v „plné palbě“

2020. 03. 12. 09:55    
Čas čtení: 2 minuta

12.3. 2020 – Dvanáctá sezóna KHL už nějaký čas najíždí ostré kilometry své nadstavbové části. Sítem prvního kola prošla již většina hlavních aspirantů na boj o Gagarinův pohár a jedinou neznámou zůstává, jaké moskevské derby ve druhém kole nastane. 

První kolo je téměř za námi a pravdou zůstává, že jeho výsledek je zajímavý. Nikoli ovšem až tak překvapivý. Ve východní konferenci asi málokdo pochyboval o hladkém postupu Kazaně. Jasný vítěz základní části narazil sice na regionálního rivala, venkovní zápasy tak rozhodně neměl jednoduché, ale Nižněkamsk nebyl pro Ak Bars příliš zdatnou konkurencí a dle očekávání vyhořel ve čtyřech zápasech. Magnitogorsk si patří mezi silné hráče, ale prochází rozsáhlou generační obměnou a tým se vyloženě hledá. Vyřazení v prvním kole rozhodně není překvapením. Postupuje Barys 4:1 na zápasy. Co už tak jasné nebylo, je konec sezony pro Jekatěrinburg. Bylo zřejmé, že Pavel Dacjuk ve 41 letech tým nespasí, i když klobouk dolů před jeho výkonností v celé sezoně (a hlavně celé kariéře, která tímto zřejmě končí), ale rozhodně se čekalo víc. Tým je dobře postavený, má skvělého brankáře Jakuba Kováře a za poslední roky učinil neskutečný pokrok. Sibir byl ale připravenější, důslednější a skvěle bránil. Postupuje 4:1 na zápasy. Nejzajímavější sérií Východu byla jednoznačně ta, od níž si hodně sliboval loňský finalista Omsk. V repríze posledního semifinále se jestřábům hrajícím ve vyhnanství tři tisíce kilometrů od domova kvůli stavbě nového stadionu postavila Ufa. A zvládla to skvěle. Tým pokrokového kouče Tsulygina nasadil osvědčené zbraně. Jednoho z nejlepších gólmanů ligy Juhu Metsolu a seveřany Linuse Omarka či Teemu Hartikainena.  Stejný recept jako vloni, ale tentokrát to vyšlo. Ufa vyhrála v sérii dvakrát venku a to je klíčem k úspěchu.

I na Západě se ve většině případů překvapení nekonalo. Vityaz už ze své euforické vítězné vlny dávno spadl a Petrohrad, byť v týmu nezůstal kámen na kameni, byť si prošel dost výraznou krizí, stále patří mezi nejsilnější hráče u stolu a bez problémů prošel 4:0 na zápasy stejně, jako úřadující šampion CSKA odstavil z cesty nevýrazné Torpedo. Navíc s impozantním skóre 11:3. Jokerit si zajistil úspěch díky skvělému vstupu do konfrontace s Lokomotivem. Vyhrál první tři zápasy 6:0, 5:1 a 3:0, a i když dopustil dramatizaci a snížení na 2:3, v šestém utkání venku byl jasně lepší a ukázal, kdo je v této sérii pánem. O poslední volné místo ve druhém kole svádí souboj Dynamo se Spartakem. Zřejmě nejzajímavější série ze všech plná soubojů a parádních momentů může skončit již dnes. Jaškinovo Dynamo vede nad městským rivalem 3:2 na zápasy.

Sledujte 6. zápas Spartak Moskva – Dynamo Moskva dnes od 17:30 na Sport2

Ondřej Voršilka