V celosvětovém stínu pandemie se NFL začala chystat na novou sezónu

2020. 03. 19. 12:33    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

19.3.2020 – Sportovní svět je nyní ochromen novým typem koronaviru a většina sportovních lig se přerušila nebo ukončila. V NFL však začal nový soutěžní rok a s ním i start trhu s volnými hráči, jedno je ale jisté – NFL už nebude jako dřív. Tom Brady se po 20 letech loučí s New England Patriots!

Na světě by měly být jen dvě jistoty, daně a Tom Brady v dresu Patriots. Celý svět je ale vzhůru nohama, daně se odkládají o několik měsíců a Tom Brady v letošní sezóně nebude hrát za nejúspěšnější tým posledních dvou dekád New England Patriots. To, o čem se dlouho spekulovalo, se stává skutečností a po emotivním projevu na sociálních sítí Brady oznámil, že ve své kariéře bude pokračovat, nikoli však v dresu svého dlouholetého zaměstnavatele. Místo toho se dohodl s Tampou Bay Buccaneers, kde si přijde přibližně na 30 miliónů dolarů za rok a dostane i možnost promlouvat do sestavy útočných hráčů. Asi nejlepší dynastie v profesionálním sportu tak končí a duo Belichick-Brady si po dvaceti letech kooperace zkusí, jaké to je být jeden bez druhého.

Celá slavná éra Patriots pod taktovkou nekompromisního trenéra Billa Belichicka a nejlepšího quarterbacka všech dob začala číslem 199. Právě jako 199. si Patriots vybrali v šestém kole draftu 2000 mladého rozehrávače z Univerzity Michigan jménem Tom Brady, který hned po svém výběru řekl vlastníkovi Patriots Robertu Kraftovi, že to je to nejlepší rozhodnutí, které tento tým kdy udělal. Úsměvné od výběru z šestého kola draftu 2000, ale o dvacet let později naprosto pravdivá věta. Patriots pod nekompromisním vedením Billa Belichicka mimo hřiště a famózními výkony Toma Bradyho na hřišti za dvacet let své spolupráce dokráčeli 6x k vítězství v Super Bowlu, což se v moderní době platových stropů, obrácenému pořadí draftu a dynamickém trhu s volnými hráči dá považovat za největší dynastii ve sportovní historii. Hrát pod Billem Belichickem není nic jednoduchého o čemž se přesvědčila nejedna hvězda, která do Patriots přišla. Tvrdá pracovní morálka, vysoký tréninkový dril i na poměry NFL, nulová tolerance excesů a další tvrdá opatření, která Belichick zavedl ve svém týmu, vše zaměřené na jediný cíl – vyhrávat. Této tvrdé diktatuře se podřídil i hvězdný Brady, který šel svým spoluhráčům příkladem a právě to, že se nedělaly výjimky ani Bradymu, spoustu velkých jmen dostalo do dresu Patriots i přes horší finanční nabídky. Vidina Super Bowlu je i v multimilionovém byznysu jednoduše neocenitelná. V posledních letech však prosakovaly informace, že Brady není úplně spokojen se svou situací v týmu a Bill Belichick už myslí o dva tahy dopředu. První náznaky byly už v roce 2017, kdy Belichick chtěl údajně po sezóně pokračovat s Jimmym Garoppolem na pozici QB, ale vlastník týmu Robert Kraft poprvé a naposled zasáhl do vývoje událostí a donutil nechat si Bradyho. Garoppolo se tak stěhoval do 49ers a Patriots stihli vyhrát Super Bowl. Avšak to byl zřejmě zlomový moment, který zasel trochu nedůvěru do mysli Bradyho, i to že mu Belichick nenabídl novou dlouholetou smlouvu. Vše naplno vyvrcholilo před touto sezónou, kdy Patriots upravili Bradymu smlouvu, tak aby se po sezóně stal volným hráčem a Belichick ani nejevil velký zájem podepsat Bradyho na další roky. Prostě a jednoduše Belichick výjimky nedělá ani u nejlepšího hráče všech dob a drží se své týmové filosofie. Brady se tak s Patriots loučí a bude zajímavé sledovat, jak se povede oběma velikánům jeden bez druhého. Jedno je ale jasné, NFL už nikdy nebude jako dřív, sledovat Bradyho v jiném dresu než Patriots bude prostě divné.

Mimo tuto obrovskou událost se v NFL otevřel trh s volnými hráči a půda pod nejslavnější severoamerickou soutěží se také otřásala. Kolotoč QB je ještě bláznivější než v posledních letech a spousta velkých hráčů mění dres do dalšího ročníku. Zde je přehled těch největších z nich:

WR DeAndre Hopkins byl vyměněn z Texans do Cardinals za RB Davida Johnsona a výběr v druhém kole draftu.

WR Stefon Diggs putuje z Vikings do Bills výměnou za výběr v prvním a pátém kole draftu.

QB Teddy Bridgewater podepsal tříletou smlouvu s Panthers, z Caroliny tak odejde dlouholetá opora a bývalý MVP NFL QB Cam Newton.

QB Philip Rivers se upsal Colts, tento dlouholetý vůdce Chargers se tak po 16 letech stěhuje do jiného týmu.

QB Nick Foles byl poslán z Jaguars do Bears, kde bude soupeřit s Trubiskym o pozici týmové jedničky.

DL DeForest Bucker byl vyměněn z 49ers do Colts za výběr v prvním kole draftu.

Kolotoč QB se však nezastavil a mezi hráči, kteří budou zřejmě ještě měnit dres, jsou velká jména jako Newton (Panthers), Dalton (Bengals) nebo Winston (Buccaneers).

NFL také podepsala novou kolektivní dohodu mezi hráči a týmy a ligu čeká spousta změn. Tou největší je rozšíření účastníků playoff na 7 z každé konference a pouze nejlepší tým konference po základní části dostane v prvním kole playoff volno. Od roku 2021 do roku 2023 je také okno, kdy liga bude rozšiřovat počet utkání v základní části na 17 a zkracovat preseason na pouhé 3 zápasy.

Sportovní svět je sice zastavený, ale offseason v NFL pokračuje dál a určitě ještě nebude nouze o překvapivé výměny a podpisy nových hráčů. Po úvodní vlně trhu s volnými hráči čeká NFL draft nováčků, který je plánován na 23.dubna a uskutečnit se má v Las Vegas. Vzhledem k situaci ve světě však zřejmě bude bez diváků a v okleštěné formě. Každopádně zajímavých událostí bude ještě dost a doufejme, že sezóna NFL proběhne, kdy má. Do té doby doufejme ve zlepšený průběh událostí a pevné zdraví pro všechny.

                                                                                                                                                                                   Jan Štiegler