Rekapitulace novinek ze světa KHL

2020. 03. 24. 12:51    
Čas čtení: 2 minuta

24.3. 2020 – Vzhledem k probíhající globální pandemii COVID-19 stále platí, že KHL je zastavena do 10. dubna. Toto rozhodnutí, které spojuje ligu s hlavními ruskými fotbalovými a basketbalovými soutěžemi, bylo přijato v souladu s oficiálním nařízením vlády. Liga však zůstává odhodlána dokončit aktuální sezónu a udělit Gagarinův pohár, ale pouze tak, aniž by to ohrozilo zdraví a bezpečnost hráčů, funkcionářů, zaměstnanců a fanoušků. Toť k oficiálnímu vyjádření ligy. Realita může být pochopitelně jiná. 

Kromě toho Jokerit a Barys, dva z osmi týmů, které zvítězily v prvním play-off, musely z důvodu omezení veřejných akcí ve Finsku a Kazachstánu ze soutěže odstoupit. Prezident KHL Alexej Morozov vyzval všechny zúčastněné strany, aby spolupracovaly na nalezení řešení současného problému. Dodal také, že v případě nutnosti je KHL připravena dokončit sezónu bez Jokeritu a Barysu. V rozhovoru pro KHL.ru však Morozov objasnil, že oběma týmům zůstávají dveře zpět do sezóny otevřené.

Hrubec zůstane v Číně

Nejistota těchto dnů neodradila brankáře Kunlunu Red Star Šimona Hrubce od prodloužení kontraktu v týmu Curta Frasera na další rok. V loňské sezóně se 28letý český reprezentant dělil o práci s Jeremy Smithem a nastoupil do 32 zápasů, ve kterých získal 12 vítězství, vychytal dvě nuly a dosáhl na statistiku 2,16 gólu na zápas a 93,2% úspěšnosti zákroků.

Rekordy pro Omarka a Dynamo

První kolo play-off rozhodně nepostrádalo napětí, skvělé momenty a rovněž přineslo i nové individuální záznamy pro švédskou hvězdu ve službách Ufy, Linuse Omarka. Ten dosáhl v prvním kole na 12 (1 + 11) bodů, čímž vytvořil nový rekord pro první kolo play-off KHL a o bod překonal zesnulého Josefa Vašička, který v tragickém roce 2011 dosáhl v dresu Lokomotivu na 11 bodů v prvním kole. Omark zaznamenal také rekordní počet asistenci a pokořil tak Pavola Demitru (2011, Lokomotiv), Sergeie Mozyakina (2014, Metallurg), Brandona Kozuna (2017, Lokomotiv) a Chrise Leeho (2017, Metallurg).

Nový rekord zaznamenalo také Dynamo Moskva a jeho elitní formace Jaškin, Shipachyov, Petersson. Postarali se v prvním kole dohromady o 12 gólů, tedy o tři více, než elitní útok Metallurgu Magnitogorsk Zaripov, Kovář, Mozyakin v roce 2017.

Kronwall odchází do důchodu

Kapitán Lokomotivu Jaroslavl Staffan Kronwall ukončil aktivní karieru po osmi sezónách v týmu a devíti celkově v KHL. 37letý švédský obránce, jehož smlouva vyprší na konci dubna, oznámil své rozhodnutí na svém Instagramu. Kronwall je jedním z nejdéle sloužících „importů“ v KHL, kromě Lokomotivu působil také v Severstalu. Celkem odehrál 553 zápasů v KHL, vstřelil 59 gólů a zaznamenal 161 asistencí. Z toho 201 (54 + 147) pro Loko, což z něj učinilo nejproduktivnější import v historii klubu. „Jaroslavl se pro nás stal druhým domovem a moje rodina a já jsme za to velmi vděční,“ napsal mistr světa z roku 2013 na sociálních sítích.

                                                                                                                                                                    Ondřej Voršilka a KHL.ru