Týmy podporují myšlenku prodloužení sezony až do ledna

2020. 03. 30. 08:20    
Čas čtení: < 1 minuta
F1

30. 3. 2020 – Šéf Ferrari Mattia BInotto prozradil, že Ferrari a ostatní stáje se staví kladně k možnosti lednových závodů.

Letošní sezona odstartuje v nejlepším případě až někdy během léta, což je období, ve kterém je za normálních okolností už skoro v polovině. Přestože vedení F1 ústy Chase Careyho tvrdí, že věří v odjetí přibližně 15 až 18 závodů, realita může být odlišná. Pro úplnost: aby byla sezona „platná“, musí se odjet alespoň osm Grand Prix.

Kalendář však není nafukovací, a pokud by se začalo závodit například až na podzim, byla by situace kritická. Pomoci by mohlo například zkrácení závodních víkendů na dva dny, jak přiznal šéf Ferrari Mattia Binotto.

„Pořád situaci projednáváme. Spolu s ostatními šéfy týmů cítíme, že tohle jsou klíčové momenty. Co se týče časového rozvrhu, dali jsme volnost Careymu a FIA, aby v těchto podmínkách vytvořili kalendář.

Můžeme mít víkendy s dvěma závodními dny, tréninky by se jely v sobotu ráno, takže bychom to logisticky zvládli. Současné odstavení továren také ponechává šanci jezdit v srpnu, pokud si to bude situace žádat.“

Ke slovu by podle Binotta mohly dokonce přijít závody v lednu. „Pokud by nám to zajistilo možnost dokončit sezonu 2020 a ta další by nestartovala už v březnu, byla by to skvělá příležitost,“ prozradil šéf Ferrari, který od návratu z Austrálie pracuje z domova. Ferrari totiž podobně jako ostatní světové automobilky zavřelo svoje továrny (ještě dříve, než to všem účastníkům šampionátu nařídila FIA).

Lednové závody nejsou pro F1 nic nového. Už se tak jelo v Jižní Africe v letech 1965 a 1968, stejně tak v Argentině (1957, 1967, 1967, 1974, 1975, 1977 a 1980).

autor: gpf1.cz