Váhavá turecká Superliga se připravuje na návrat

2020. 06. 06. 09:02    
Čas čtení: 2 minuta

6. 6. 2020 – Ve spoustě evropských fotbalových soutěží už se znovu začalo hrát. V Turecku, kde se ligová soutěž jako jedna z posledních v Evropě zastavila až 19. března, se ligové boje obnoví v pátek 12. června.

Přitom se docela dlouho nevědělo, zda se v Turecku opravdu hrát začne. Vzhledem k tomu, jak se pandemická situace v zemi vyvíjela, nelze se ničemu divit. Turci dlouho čekali na první nakažené, a v době, kdy už počty infikovaných v mnoha evropských zemích dosahovaly vysokých čísel, v Turecku se jednalo jen o pár případů. I proto se Turci dlouho bránili přerušení ligové soutěže.

Bylo by však bláhové si myslet, že zrovna Turecku se nákaza vyhne. Jenže někteří jako kdyby si to mysleli. Ale pak se situace rychle rozjela, a Turecko se co do počtu nakažených stalo jednou z nejhůře zasaženou zemí na Blízkém východě. Opatření na zmírnění dopadů pandemie byla přijímána často dost neorganizovaně, a působila chaoticky. Vláda v Turecku tak čelí kritice, že koronavirová krize zastihla zemi nepřipravenou.

I proto se dostal sport na okraj zájmu. Prioritou je znovu zkusit nastartovat ekonomiku, která utrpěla velkou ránu poklesem měny v roce 2018. A ačkoli se zdálo, že mají Turci to nejhorší za sebou, současná pandemie je – jako mnoho dalších zemí – uvrhne do ekonomické recese.

Navíc do pokračování ligy se mnoha klubům viditelně nechtělo. Z prohlášení velkých klubů jako Beşiktaş, Fenerbahçe nebo Trabzonspor se dalo zřetelně vyčíst, že by se raději do pokračování ligových dobrodružství pouštět nechtěly. Celky jako Konyaspor nebo Ankaragücü pak rozhodnutí v červnu zase pokračovat bez skrupulí kritizovaly. A ani nejslavnější a nejúspěšnější klub posledních let, Galatasaray, se podle prohlášení trenéra Fatiha Terima do pokračování soutěže také moc nehrnul.

Situaci nenapomohlo ani to, že se fotbalové soukolí v Turecku muselo potýkat s nemalým počtem pozitivních případů nákazy. Hned 9 případů bylo v Beşiktaşi – pozitivní případy se objevily u 2 hráčů, 6 členů realizačního týmu, a dokonce i u klubového šéfa Ahmeta Nura Çebiho. Nakažení byli i 2 hráči z

Kasımpaşy, jeden z Ankaragücü. Ostražití museli být také u Fenerbahçe a Galatasaray – v obou klubech byl na koronavirus pozitivně testován vždy jeden člen realizačního týmu.

Podle prohlášení šéfa turecké Superligy Nihata Özdemira ale proti znovuzahájení soutěže byly jen 4 kluby. Což úplně nesouzní s tím, co se v tureckých médiích ze strany jednotlivých klubů objevilo. Ale rozhodnutí padlo, a fanoušci se tak mohou na návrat tureckého fotbalu těšit.

Liga tedy dle zveřejněných plánů poběží od 12. června, skončit by měla 26. července. V průběhu července by Turci chtěli prý na stadion pustit i fanoušky. Což zní velmi optimisticky, skoro až nereálně… Ale uvidíme, hrát se začne, a za měsíc budeme moudřejší.

redakce/as/