Jak cenná bude v Turecku konečná třetí příčka v lize?

2020. 07. 12. 07:00    
Čas čtení: 2 minuta

12.7. 2020 – Za obvyklých okolností by třetí z tabulky turecké Superligy postupoval do předkol Evropské ligy. Ale vzhledem k situaci kolem Trabzonsporu může bronzová pozice znamenat vstupenku do kvalifikace o Ligu mistrů.

O co přesně jde?

UEFA na rok vyloučila turecký Trabzonspor z evropských pohárů. Klub byl již dříve v podmínce kvůli porušení finančního fair play. Klub nesplnil závazek z roku 2016 a ve finančním roce 2019 jeho výdaje převýšily příjmy. Trabzonspor se, podobně jako Manchester City, obrátil na arbitrážní soud CAS. A pokud ten rozhodnutí UEFA potvrdí, do předkol o Ligu mistrů postoupí ze Superligy třetí tým konečného ligového pořadí.

A zde je situace mimořádně zajímavá. Neb tři kola před koncem soutěže může na třetí místo ještě myslet pět celků, které jsou vměstnány do rozdílu 5 bodů, vždy s jednobodovým odstupem. Sivasspor má 54 bodů, Beşiktaş 53, Galatasaray 52, Alanayaspor 51, a konečně Fenerbahçe 50.

Chvílemi to vypadalo, že třetí nechce být nikdo, jak týmy za odskočenou první dvojkou Başakşehir a Trabzonspor hojně ztrácely. Nejlepší formu z nich mají nyní Alanyaspor a Fenerbahçe. Ty ale mají zase nejhorší postavení. Sivasspor se vyloženě trápí, děravá obrana Beşiktaşe zase týmu zabraňuje vyhrávat zápasy bez nervů, a s větší konzistentností.

Samostatnou kapitolou je pak Galatasaray. Tým, který je v Turecku úřadujícím šampiónem, a z hlediska počtu ligových titulů historicky nejúspěšnějším tureckým týmem, je po restartu ligy největším poraženým. A také největším zklamáním.

Lvi po obnovení ligy ještě nevyhráli. Tristní je nejen celková bilance 0-2-3, ale také obranná složka hry. Galatasaray dostal v pěti zápasech 13 branek, z čehož hned sedm v posledních dvou utkáních proti Trabzonsporu a Alanyasporu.

Navíc se zdá, že se tým při nevydařených výsledcích, zranění gólmana Muslery, a dalším devastujícím zranění útočníka Andoneho rozložil i mentálně. Víra v to, že se ještě týmu povede vrátit se na vítěznou vlnu, jako kdyby vymizela. Vše se promítá do koncentrace. Platilo to i v minulých zápasech, a vygradovalo na trávníku Alanyasporu, kde Lvi totálně nezvládli závěr obou poločasů.

V zájmu červenožlutých je však rychlé přenastavení mysli, a okamžitý návrat na vítěznou cestu. V opačném případě může Galatasaray reálně hrozit, že bude nejen bez Ligy mistrů, ale bez evropských pohárů vůbec. Což se Lvům za posledních sedm sezón přihodilo pouze jednou.

                                                                                                                                                                                                                                                           redakce/as/