Özil a ti ostatní. Jaké nejzajímavější změny dresů přineslo zimní přestupní období v Turecku?

2021. 02. 05. 10:29    
Čas čtení: 2 minuta

5. 2. 2021 – Ačkoli se poslední roky mluví o tom, že turecké kluby na tom nejsou finančně moc dobře, během zimního přestupního okna to moc vidět nebylo. Utrácelo se docela vesele. Celkem se roztočilo 288 miliónů tureckých lir, což je v přepočtu více jak 40 miliónů amerických dolarů. Je to o něco více než v při loňském zimním transfer oknu. To se utratilo 251 miliónů tureckých lir.

Největším přestupem je ten, který ale na transferové částce nestál nic. Ale jinak levný nebude. Největším highlightem turecké fotbalové zimy je totiž příchod Mesuta Özila do Fenerbahçe. Bývalý záložník Realu Madrid nebo Arsenalu podepsal smlouvu na 3,5 roku na téměř 11 miliónů dolarů s tím, že do konce této sezóny by měl hrát zadarmo. Özil už stihl odehrát i své první minuty v novém klubu. Při výhře svého nového týmu na trávníku Hataysporu odehrál z lavičky 14 minut.

Nejdražším přestupem zimy je transfer záložníka Irfana Cana Kahveciho. Turecký repprezentant opustil tápající Başakşehir, a stal se další posilou Fenerbahçe. Vyjít to mělo na necelých 9 miliónů dolarů. Ostatně největší favorit na zisk tureckého titulu byl na přestupním poli zase velmi aktivní. Kromě Özila a Kahveciho získal také stopera Attilu Szalaie z Apollonu Limassol, a z QPR ofenzivního záložníka Brighta Osayie-Samuela.

Zajímavé posily do útoku pořídil Galatasaray. Na další (své už třetí) hostování do klubu přišel z Monaka Henry Onyekuru, útočnou vozbu klubu posílil na hostování z egyptského Zamaleku i egyptský reprezentant Mustafa Muhammed. Při svém prvním zápase za Galatasaray proti Başakşehir měl Muhammed jako střídající hráč několik dobrých momentů, a připsal si v novém působišti i první gól, když v závěru z penalty pečetil na 3-0. Okamžitě úřadovat začal i Onyekuru. Ten už stihl za Lvy odehrát dva zápasy, a má na kontě dokonce už tři góly – dva dal Gaziantepu, a trefil se i proti Başakşehiru.

Turecká superliga hláší i jeden velký návrat.  Na hostování z Evertonu totiž do Beşiktaşe dorazil útočník Cenk Tosun.   Další z tureckých reprezentantů se vrací do klubu, kde v letech 2014 a 2018 získal dva mistrovské tituly. Přitom se zdá, že poslední, s čím by teď Beşiktaş při přitomnosti dvanáctigólových útočníků Aboubakara a Larina měl mít problém, je ofenzivní produkce. Ale návrat starého syna se zřejmě neodmítá.

Ze zajímavých přestupů lze ještě zmínit příchod tvořivého řeckého záložníka Anastasiose Bakasetase do Trabzonsporu. A zrovna tohle je řešení, které by mělo Trabzonsporu při zranění Abdülkadira Ömüra a po letním odchodu Josého Sosy pomoci de facto okamžitě. Neb na této pozici nyní Trabzonspor prokazatelně bota tlačila.

Posledními dvěma jmény, které si ještě zaslouží slovíčko jsou další dvě posily Galatasaray. Historicky nejúspěšnější turecký tým pořídil na jaro celkem pět hráčů. Terimovu ekipu posílilo mimo jiné ještě portugalsko-americké duo, které pokud se dostane do formy, kterou´dříve disponovalo, může Lvům hodně pomoci. Jsou jimi krajní obránce DeAndre Yedlin, který ukončil působení v Newcastlu, a ofenzivní záložník Benficy Lisabon Gedson Fernandes, který po hostování v Tottenhamu zamířil na další hostování právě do Galatasaray.

Zimní kostky jsou tedy vrženy, a velmi zajímavý boj o titul mezi Galatasary, Beşiktaşem, a Fenerbahçe může směle pokračovat. Všechny tři kluby byly v zimě co do přestupů poměrně dost vidět, a uvidíme, které z nových zbraní těchto týmů začnou přinášet nejrychlejší a nejviditelnější výsledky. Vy prostřednictvním Sportu TV můžete být u toho.

redakce/as/