Největší smolař Serie A? Polák Milik je jako slavný Owen

 avatar 2017. 09. 28. 09:13    
Čas čtení: < 1 minuta

28. 9. 2017 – Útočník Neapole Arkadiusz Milik, který do italského klubu více než před rokem přicházel jako přímá náhrada za rekordního kanonýra Gonzala Higuaína, si znovu zpřetrhal vazy v koleni a bude chybět minimálně čtyři měsíce. Stejně jako v minulé sezoně.

Člověk znalý fotbalu si v takové situaci nemůže nevzpomenout na „syndrom“ bývalého anglického internacionála Michaela Owena. Kariéry obou zmiňovaných se totiž nepříjemně podobají. Oba hráči dostali od fotbalového boha vydatně naděleno. Technicky sice nikdy nepatřili mezi elitu, ale oba měli vždy vynikající poziční hru, nebývalý čich na góly a touhu rozhodovat.

Owenovu kariéru ovšem nepřetržitě provázela vleklá zranění, která ho v podstatě každý rok připravila o část sezony. Na klubové i mezinárodní úrovni. Mnozí se přitom shodli, že pokud by byl útočník fyzicky odolnější, mohl se jednoznačně zapsat mezi nejlepší hráče v historii fotbalu. Arkadiusz Milik má herní potenciál srovnatelný, bohužel jeho tělo je podobně křehké jako to Owenovo.

V současné době má obě jeho kolena operovaná a fandové se těší na jeho opětovný návrat. Otázkou ovšem zůstává, jestli to bude Milik, kterého známe z Ajaxu nebo z úvodních zápasů v Neapoli. Podobná zranění s dlouhodobými rehabilitacemi mají vždy vliv na rychlost i mobilitu. Mimo to nechávají „šrámy“ i v podvědomí.

Kariéra fotbalisty, zvláště útočníka, nepatří mezi ty nejdelší. Hráč, který si něčím podobným projde, se vždy může dostat zpět do stoprocentního fyzického stavu. Zároveň se ovšem může objevit nejistota v soubojích a limitující pocit strachu z dalších zdravotních problémů.

Milikovi je 23 let. Rozjet svou kariéru určitě ještě zkusí. Snad nepřijde třetí závažná rána.