Monaka se nebojíme

 avatar 2017. 11. 24. 12:30    
Čas čtení: 2 minuta

24. 11. 2017 – Tak se dá rozumět sestavě, výkonu a nasazení PSG v posledním zápase Ligy mistrů proti Celticu Glasgow. Jak utkání probíhalo a kolik kdo dal gólů, už dávno víte. A jak říkával Karel Čapek, není nic staršího než včerejší noviny. V našem případě tedy nemá smysl hovořit o statistických detailech středečního utkání jako takového, když už při pátku myslíme na víkend a na ligové bitvy.

Za poznámku ale stojí něco jiného. V neděli večer se bude v Monaku hrát šlágr podzimu francouzské ligy, zápas mezi domácími „knížaty“ a Paris Saint-Germain. Oba týmy hrály ve středu své zápasy v Lize mistrů. Zatímco Monako hrálo o poslední šanci na postup, PSG už měl před svým zápasem postup do další fáze Ligy mistrů jasný. Monako proto logicky postavilo to nejlepší, co bylo k dispozici. Na Lipsko to ale po nedobrém výkonu v defenzivě a zlém večeru stopera Jemersona nestačilo a bíločervení tak odehráli svůj poslední pohárový zápas v Evropě této sezóny.

Pařížané touží po prvním místě ve skupině a také chtěli vyhrát, ale při vší úctě k síle Celtiku, zejména potom s přihlédnutím na výkony mimo Britské ostrovy, nabízelo se udělat pár rotací v sestavě a pošetřit některé vytížené hvězdy na nedělní měření sil. Ale Emery postavil zdaleka to nejsilnější, co se nabízelo. Od gólmana až po hrotového útočníka. A ačkoli bylo dlouho dopředu jasné, že domácí vyhrají, takoví Neymar a Cavani hráli celých 90 minut.

Kromě nabušené sestavy ale zaujalo i něco jiného. I když PSG vedl už po třiceti pěti minutách hry o tři góly, stejně se zápas dohrával v neskutečném tempu. Vidět hráče v maximálně vysokém presinku 5 minut před koncem při vedení o 6 branek jsem snad ještě neviděl. Ale domácí přesto „žrali“ trávník a vydrželi při stoprocentním nasazení až do závěrečného hvizdu.

Co z toho vyplývá?

Několik věcí. Prvně to, že chuť vítězit a ukázat se v Lize mistrů je obrovská. Pařížané nechtějí udělat tu chybu jako loni a chtějí za každou cenu vyhrát skupinu. K tomu hraje samozřejmě svoji roli i obrovská konkurence v týmu. A je bez diskuze, že zápasy v Lize mistrů jsou sledovanější a každý ze sebe vydá úplně nejvíc. Zejména na Neymarovi to bylo skvěle vidět. PSG současně včera úspěšně útočil na rekord v počtu nastřílených gólů ve skupinové fázi. A možnost posunout ho nyní do úrovně, ze které bude obtížné ho překonat, je také zajímavou motivací. Pro informaci, už nyní PSG překonal loňský rekord Borussie Dortmund o tři branky. Má jich na kontě 24 a ještě jeden zápas k dobru. Ano, je to skoro 5 branek na zápas. V Lize mistrů…

Za sebe i ale nejvíce odnáším to, že středečním zápasem Pařížané rozpoutali psychologickou bitvu před nedělním zápasem. Něco ve stylu „hele, mohli jsme rotovat, ale nepotřebujeme. Na vás pár dní klidu bude stejně stačit. A šmikneme vás v každém případě“. Takové hlasy se podle zasvěcených zdrojů v kabině PSG ozývají. Tedy že v současném rozpoložení na PSG nikdo nemá, ani úřadující šampion. Který, pravda, zdaleka neudivuje tolik jako loni touhle dobou. Podle pařížských hlasů se loňský výsledek ze stadionu monackého knížete Ludvíka II., kdy Monako nad PSG vyhrálo 3-1, nebude v žádném případě opakovat.

Jak to bude doopravdy, můžeme společně zkontrolovat v neděli, počínaje devátou hodinou večerní na Sportu 1. Těším se!