CSKA Moskva opět na cestě k úspěchu

Ondřej Voršilka avatar Ondřej Voršilka 2019. 12. 09. 12:17    
Čas čtení: 2 minuta

9.12. 2019 – KHL nabízí každým rokem řadu zajímavých příběhů a letošní sezóna není výjimkou. Tu a tam někdo nečekaně vyletí, letos je to například nečekaná jízda Jekatěrinburgu, ale co zůstává neměnné, je tak trochu v ústraní dřímající síla v podobě CSKA Moskva. Obrovská kvalita, dril, odhodlání a nekonečné čekání na úspěch. 

CSKA  je pojem. Historicky nejúspěšnější klub Ruska, který získal 32 titulů v sovětské lize. Někdy až mytickou historii umocňuje především obávaný diktátor Viktor Tichonov, který s lajnou Krutov, Larionov. Makarov – Fetisov, Kasatonov, udělali z CSKA svého času továrnu na úspěchy.

V novodobé historii ale klub začal tápat a měl značné výsledkové problémy. Často experimentoval se zahraničními trenéry, zbrkle měnil hráčský kádr a nedokázal stabilizovat svojí výkonnost ani přesvědčovat fanoušky, aby chodili do arény svůj klub podporovat.

Nejslavnější klub ruské historie musel najít řešení a začít se zvedat z popela. Najal jako generálního manažera legendárního útočníka Sergeje Fjordorova a dal mu dostatek finančních prostředků k vybudování vítězného kádru. A Fjodorov, vyhlášený elegán, se činil. Svedl dohromady bratrské duo Radulovů, když začala výluka, kvapem přivedl do Moskvy tři posily ze zámořské NHL. CSKA se desetimilionová sázka na zlobivé dítě ruského hokeje, Alexe Radulova, začala vyplácet.

Radulovova kariera se dle všeho ustálila, ale je pravda, že byla dosti turbulentní. 2x se neúspěšně pokoušel o NHL, v roce 2007 to skončilo krátce poté, co se rozhodl Steva Berniera prohodit mantinelem hlavou napřed a podruhé v roce 2012 kdy s Andreiem Kosticynem probírali taktiku před druhým zápasem Play off v pět hodin ráno na baru.

Nezkrotný živel se ale uklidnil a začal se soustředit především na hokej. Dostal se do čela kanadské bodování KHL a po nevydařeném angažmá u nashvillských Predators opět začal dominovat před domácím publikem. Hokejovou radost začal po hrstech rozdávat v sezoně výluky v CSKA  i Pavel Dacjuk, Michajl Grabovskij a Ilja Bryzgalov.

Sečteno podtrženo, CSKA Moskva v tomto období našlo správný směr, kterého se drží dodnes. Tým se stabilizoval a platí vždy za jednoho z hlavních favoritů celé KHL. Nyní se hřeje s deseti výhrami v řadě na prvním místě Západní konference. Během posledních třech sezon se dvakrát dostal do finále a nyní už chybí jen poslední krok.

– CSKA je výkladní skříní energetického gigantu Rosněft, z většiny ovládaného ruskou vládou

– CSKA sehrálo 36 zápasů s týmy NHL, z toho 28 vyhrálo a jen 8x padlo. Většinou v rámci Super Serie.

– CSKA má 32 ruských titulů

– CSKA dala světu 14 vítězů Stanley Cupu, z toho čtyři trojnásobné – Fjodorov, Fetisov, Khabibulin, Zubov