Češi v házenkářské Champions League

2021. 11. 23. 09:29    
Čas čtení: 3 minuta

Stanislav Kašpárek

23. 11. 2021 – Letošní sezóna házenkářské Ligy mistrů má za sebou polovinu zápasů v základních skupinách a v tomto týdnu jsou na programu úvodní odvetné duely. Liga mistryň je o kolo dále a osmé kolo v základních skupinách elitní evropské týmy odehrály už uplynulý víkend. České týmy se ani letos do nejprestižnější evropské soutěže nedostaly. Základní skupinu ženské Champions League hrály naposledy házenkářky Baníku Most v ročníku 2019/2020. Před dvěma lety to byla v Mostě, potažmo v Chomutově, kde Most hrál domácí zápasy velká událost. Bylo to znovu po dlouhé době, kdy si český tým zahrál v Champions League.

Věřme, že na dalšího českého klubového zástupce v prestižní evropské soutěži nebudeme čekat příliš dlouho. Nejvyšší ambice v tomto ohledu má právě Baník Most, který deklaruje, že by v budoucnu chtěl Ligu mistryň hrát pravidelně. Nicméně poslední dvě sezóny v Evropě právě Mostu hrubě nevyšly. Jako jediný český zástupce hrál ve výkonnostně druhé soutěži, Evropské lize. V obou ročnících Most dohrál hned v prvním měření sil. Zatímco vloni Most prohrál s maďarským Vácem o gól, tak letos vypadl s rumunskou Magurou Cisnadie ještě těsněji. Jen kvůli pravidlu o vyšším počtu branek vstřelených na půdě soupeře. Všechny ostatní mužské i ženské české týmy nastoupily letos do poháru EHF. Přesto naše házená v Champions League své zástupce má a někteří hrají v týmech s nejvyššími ambicemi.

Mezi ženami se v Lize mistryň dlouhodobě objevuje Jana Knedlíková. Česká reprezentantka je magnet na tituly v Champions League. Po hattricku s Györem v letech 2017, 2018 a 2019 vyhrála Ligu mistryň i v roce 2021 s norským Vipers Kristiansand, kam přestoupila v létě 2020. V letošní sezóně dvaatřicetiletá rodačka z Prahy skórovala ve všech osmi zápasech a s třiceti góly je aktuálně druhou nejlepší střelkyní týmu za Norou Mörkovou. Právě spolupráce s norskou hvězdou, kdy hráčky oprášily souhru ze společného působení v Györu, naší reprezentantce náramně svědčí. Střelecké maximum české pravé spojky je sedm branek v zápase sedmého kola proti Odense. Janu Knedlíkovou před sezónou v Kristiansandu doplnila Markéta Jeřábková. Česká reprezentantka dorazila po úspěšném angažmá v Thüringeru, kde byla v minulé sezóně nejlepší střelkyní týmu. Střelecké kvality pravidelně prokazuje také v dresu českého národního týmu. Nejlepší střelkyní reprezentace byla na loňském evropském šampionátu v Dánsku a také letos na světovém šampionátu ve Španělsku bude klíčovou hráčkou našeho výběru. V Lize mistryň hraje poprvé v kariéře a zatím si ještě trochu zvyká na vyšší tempo. V osmi zápasech nastřílela osmnáct branek. Třetí českou zástupkyní v Lize mistryň je Sára Kovářová, která druhým rokem obléká dres tureckého mistra Kastamonu Belediyesi. Vloni tým nastupoval v Evropské lize a letos se poprvé v historii klubu představil v Lize mistryň, kde si premiéru odbývá také dvaadvacetiletá rodačka z Písku. Česká pravá spojka patří ke klíčovým hráčkám týmu a s třiceti góly je druhou nejlepší střelkyní týmu za Černohorkou Jovankou Radičevičovou.

Ligu mistryň čeká reprezentační přestávka. V prosinci se ve Španělsku uskuteční světový šampionát, kde se představí i český výběr. Soutěž se znovu rozběhne 8. ledna.

V mužské Lize mistrů letos českou házenou reprezentují Stanislav Kašpárek a Pavel Horák, kterého z lavičky v německém Kielu řídí Filip Jícha.  Kašpárek, který v uplynulých třech letech působil v Szegedu v létě přestoupil do běloruského Brestu. Ambice Brestu jsou výrazně nižší, než jaké měl maďarský velkoklub. Ve skupině A je Brest po polovině základní části na posledním místě s jedním bodem za remízu se Záhřebem. Českou pravou spojku mohou těšit alespoň osobní statistiky. S jedenatřiceti góly je rodák z Přerova nejlepším střelcem týmu a spokojen může být i s herním vytížením. Pavel Horák atmosféru Ligy mistrů okusilještě před odchodem do zahraničí, kdy nastupoval za svůj mateřský klub Baník Karviná. Pak odehrál jednu sezónu v dresu Füchse Berlin a dva roky bojoval v barvách běloruského Brestu. V létě 2019 přestoupil do Kielu, kam si ho přivedl trenér Filip Jícha jako obranného specialistu. Tuto roli Pavel Horák, který už ukončil reprezentační kariéru, spolehlivě plní i v letošní sezóně. Kielu patří v A skupině aktuálně druhá pozice.

Doufejme, že v budoucnu se bude počet českých zástupců v týmech hrajících Champions League zvyšovat a že se třeba v blízké době dočkáme v nejprestižnější evropské klubové soutěži účasti některého z elitních českých týmů.

autor: Zdeněk Rom