Pět důvodů, proč Verstappen a Red Bull nemusí v boji o titul panikařit

2021. 12. 02. 12:10    
Čas čtení: 2 minuta
F1

2. 12. 2021 – Max Verstappen vstupuje do závěrečných dvou kol sezóny s osmibodovým náskokem před Lewisem Hamiltonem, který suverénně vyhrál poslední dva závody. Přestože se Mercedes zdá jako favorit, sepsali jsme pro vás pět důvodů, proč Red Bull nemusí panikařit.

Max má stále navrch

I kdyby Hamilton v Saúdské Arábii vyhrál a Verstappen dojel druhý, do Abú Dhabi by oba jeli se stejným počtem bodů, nicméně Nizozemec by vedl díky devíti výhrám (oproti Hamiltonovým osmi). V posledním závodě už se pak může stát cokoliv včetně vzájemné kolize, jak ukázaly závody na Silverstone nebo Monze. A kdyby třeba pilot Red Bullu po kvalifikace viděl, že na Hamiltona nestačí… Nechceme malovat čerta na zeď, ale i takový konec boje o titul F1 už zažila (Schumacher × Hill, Senna × Prost).

Nová trať

Džidda bude chaotická. To jsou první poznatky ze simulací a onboard virtuálních záběrů. Městský okruh bude proklatě rychlý, ale taky úzký, prakticky po celé délce lemovaný zdí. Nehoda a výjezd safety caru, který zamíchá pořadím, tak budou na spadnutí prakticky nonstop. Profil trati svědčí spíše Mercedesu, ale vzpomeňte na Baku a Hamiltonovi chybu s nastavením brzdného účinku…

Forma letos nic neznamená

Už několikrát letos byl ten či onen jezdec pasován do role favorita, aby pak skutečnost dopadla úplně jinak. Tratě, které měly sedět Red Bullu, ovládl Mercedes a naopak. Jakékoliv papírové předpoklady před závodem, který je navíc novinkou v kalendáři, neznamenají prakticky nic.

Nad Mercedesem visí riziko

Není náhodou, že letos není motor Mercedesu dokonalý a stáje, které jej používají, sklízejí penalizace jako na běžícím pásu; vloni se totiž poroučel z týmu hlavní motorář Andy Cowell. A právě pohonná jednotka by mohla být Achillovou patou Stříbrných šípů, pokud by je o nadcházejícím víkendu zranila. Nutno však podotknout, že kvůli poruše agregátu letos ještě Hamilton ani Verstappen odstoupit nemuseli.

Red Bull to v Abú Dhabi umí

Pokud by se o titulu mělo rozhodovat až v Abú Dhabi, pak si vzpomeňte na loňský ročník, který Max Verstappen opanoval. Nizozemec vedl závod z pole position a v čele strávil každé kolo, do cíle dojel 16 sekund před Bottasem. Hamilton, jenž se tehdy zotavoval z nákazy koronavirem, nebyl ve stoprocentní formě. Nicméně, jak už jsme psali, papírové předpoklady letos nic moc neznamenají a okruh v Abú Dhabi prošel zásadními změnami, které z něj udělají úplně jinou trať…

autor: gpf1.cz