České týmy úspěšně vstoupily do 3. kola European Cupu

2021. 12. 03. 11:55    
Čas čtení: 3 minuta

3.12.2021 – Elitní české týmy také letos startují v evropských pohárech. Pět našich klubových zástupců se na začátku sezóny objevilo mezi týmy v European Cupu. Ve třetím kole zůstávají ve hře o postup do osmifinále čtyři z nich. Kopřivnice vypadla v prvním kole s islandským Selfossem. Před odvetami třetího kola je reálné, že mezi poslední šestnáctku týmů v této soutěži postoupí hned trojice českých celků. Karviná, Dukla a Plzeň mají své dvojzápasy výborně rozehrané.

Talent tým Plzeňského kraje byl jako úřadující český mistr přímo nasazen do 3. kola. Los ve Vídni si s Plzní trochu pohrál a za soupeře Západočechům přisoudil další český tým, ROBE Zubří. Valaši už za sebou měli úspěšná vystoupení v prvním a ve druhém kole. Oba celky z losu nebyly nadšené. Před ekonomickou výhodou by raději upřednostnily mezinárodní konfrontaci. První zápas se hrál v plzeňské hale a mnohem lépe ho zvládli domácí. Plzeň vyhrála 35:27. Výsledek sice vypadá jednoznačně, ale průběh utkání rozhodně tak jednoznačný nebyl. Plzeň odpor Zubří zlomila až v posledních patnácti minutách. Plzeňské vítězství je o to cennější, že se domácí museli obejít bez několika hráčů. Zubřanům nakonec nepomohlo ani dvanáct gólů nejlepšího střelce zápasu Lukáše Mořkovského. Odveta se hraje v sobotu 4. prosince od 18 hodin v ROBE areně v Zubří a domácí se před bouřlivou kulisou pokusí o zázrak, což by smazání osmibrankového manka z prvního zápasu rozhodně bylo.

Karvinou čekal ve třetím kole nevyzpytatelný Anorthosis Famagusta. Kyperský tým v minulé sezóně postoupil až do semifinále a cestou vyřadil také Nové Veselí. Rozhodně se jednalo o kvalitnějšího soupeře, než jakým byl turecký Izmir, kterého Karviná vyřadila ve druhém kole. První zápas sehrála Karviná na horké kyperské půdě. Prostředí nakonec nebylo tak bouřlivé, jak se očekávalo, ale domácí tým se prezentoval kvalitní střelbou ze spojek a velmi agresivní obranou. V domácím týmu hráli prim řečtí hráči. Z levé spojky výborně pálil Kritikos, autor pěti branek. Karviná si udržovala mírný v prvním poločase mírný náskok a do kabin šla s náskokem jedné branky. Kritická chvíle pro Karvinou přišla ve 42. minutě, kdy se domácí dostali do dvoubrankového vedení. Slezané se však zvedli a závěrečnou fázi zápasu jednoznačně ovládli. Domů si tak Karviná z Kypru odvezla výhru 29:24. Střelecky se nejvíce dařilo Dominiku Solákovi, autorovi osmi branek. Šest gólů pak přidal Michal Skalický. Do odvety si domácí přejí naplnění povolené tisícové kapacity v domácí hale. Odveta se v Karviné bude hrát před kamerami Sport2 v sobotu od 16:00.

Papírově nejtěžšího protivníka měla pražská Dukla, která k úvodnímu zápasu cestovala do norského Drammenu. Pražané, stejně jako Zubří, měli za sebou už dva postupy v úvodních kolech. Domácí vstoupili do zápasu aktivněji a vypracovali si mírný náskok. Dukla však s velkým přispěním brankáře Tomáše Petržaly dokázala ještě do poločasu skóre otočit. Ve druhém poločase dokonce Pražané vedli o čtyři góly, a nakonec si domů odvezli výhru 29:28, což jim dává slibnou naději do odvety. Tomáš Petržela si připsal celkem šestnáct zákroků a byl hlavním strůjcem překvapivé výhry Dukly. Střelecky se nejvíce dařilo dvojici Hlinka, Březina, kteří nasázeli shodně šest branek. Odveta se bude hrát v hale pražské Slavie v neděli od 17:00.

Odvetné zápasy 3. kola European Cupu sledujte na obrazovkách Sport2:

4.12. 16:00 Baník Karviná – Anorthosis Famagusta (Sport 2)

4.12. 18:00 ROBE Zubří – Talent tým Plzeňského kraje (Sport 2)

                                                                                                                                                                                                                                                            Zdeněk Rom