České kluby jdou do boje! Co stačí a nestačí k postupu?

2021. 12. 08. 09:36    
Čas čtení: < 1 minuta

8. 12. 2021 – Už zítra přijdou klíčové okamžiky skupinové fáze Evropské a Konferenční ligy UEFA. Sparta, Slavia i Jablonec mají v tuto chvíli reálnou šanci na postup do jarní části Konferenční ligy. Všechny tři české kluby si ovšem postup musí ještě uhrát.

Pražská Sparta byla v aktuální sezóně jediným českým zástupcem v Evropské lize. Ve skupině s Lyonem, Rangers a Bröndby ale může skončit nejlépe na třetím místě, které bude znamenat účast ve speciálním vyřazovacím play-off před osmifinále Konferenční ligy. Spartě k tomu stačí jediné. Vyhnout se doma proti Bröndby porážce. I remíza jí dává jistotu, že se dánský klub na třetí místo nedostane.

Slavia je na tom ve své skupině v Konferenční lize podobně. Momentálně je na druhém místě, které znamená postup do zmiňovaného play-off. Rozhodující duel, ve kterém pražskému klubu taktéž stačí remíza, ovšem odehraje v Berlíně na hřišti Unionu. Pokud by prohrála, berlínský klub postoupí ze druhé příčky místo ní.

Jablonec má ve své skupině pozici nejsložitější. Před posledním duelem v rumunské Kluži je na třetím místě s jednobodovou ztrátou na Randers. Pokud tedy dánský klub zvítězí na půdě Alkmaaru, český klub ztratí šanci postoupit. Pokud by Randers remizovali, výhra jabloneckých by je posunula na druhé místo. Pokud by Randers prohráli a Jablonec remizoval, oba kluby by měly stejně bodů a při shodném vzájemném zápase (2:2 a 2:2) by rozhodovalo skóre, které má dánský klub o gól lepší. Tudíž platí, že v případě remízy Jablonce v Kluži by Alkmaar – už jistý vítěz skupiny – musel Randers porazit o dva a více gólů.

Utkání Sparty a Jablonce nabízíme zítra v přímých přenosech. Duel Slavie v pátek ze záznamu. Všem českým klubům držíme palce a doufáme, že se s nimi znovu potkáme na jaře!

redakce/mim/