Infarktové finále vyhrál Max Verstappen a je novým mistrem světa!

2021. 12. 12. 18:02    
Čas čtení: 3 minuta
F1

12.12. 2021 – Kontroverzní momenty, šance se přelévaly ze strany na stranu a rozhodlo až závěrečné kolo závodu! Max Verstappen dojel po infarktovém závěru před Lewisem Hamiltonem a je novým mistrem světa formule 1!

Ve včerejší kvalifikaci možná trochu překvapivě zvítězil Max Verstappen, jeho soupeř v boji o titul mistra světa Lewis Hamilton získal druhé místo. Pilot Mercedesu měl ale pro úvod závodu střední sadu gum, která mu dávala možnost lepší strategie pro závod.

Lewis Hamilton měl úchvatný start a v první zatáčce byl ve vedení závodu. Za Britem se seřadili jezdci Red Bullu. Max Verstappen poté na konci první rovinky vytlačil svého rivala mimo trať, výhodu ale nezískal, Hamilton projel šikanu rovně a komisaři incident netrestali.

Po startu se také poměrně propadl Valtteri Bottas, který odjel svůj poslední závod s německým týmem. Pořadí se poté ustálilo a čekalo se na první pit-stopy, které odstartoval pilot Red Bullu Max Verstappen ve 14. kole.

Na to reagovali také u Mercedesu a vyměnili pneumatiky i Hamiltonovi, který se vrátil za Sergia Péreze. Mexičan poté dvě kola bránil svou pozici a zdržoval Lewise Hamiltona a udělal to naprosto parádně – Verstappen tak rázem smazal Hamiltonův sedmisekundový náskok.

Poté ale Pérez zajel do boxů. V tu chvíli ze závodu odstoupil George Russell, který od příštího roku bude závodit pro Mercedes a přišel tak o hezkou rozlučku s Williamsem. Zároveň musel skončit také Kimi Räikkönen, kterému selhaly brzy, což byl velmi smutný a emotivní moment celého závodu.

Pořadí se po pit-stopech opět ustálilo, Valtteri Bottas se po své zastávce propadl na deváté místo za Charlese Leclerca a svedl s ním dlouhý souboj. V závodě skončil také druhý pilot Alfy Antonio Giovinazzi a byl vyhlášen virtuální Safety Car.

Max Verstappen i Sergio Pérez zajeli do boxů pro nové pneumatiky, Hamilton ne. Tím jsme dostali další velkou zápletku ke konci závodu, vydrží Hamilton na těchto pneumatikách až do samotného konce?

Pilot Red Bullu začal Hamiltona stahovat, ale ne takovým tempem, jak by asi čekal. Po deseti kolech stáhl Verstappen zhruba kolem šesti sekund. V ten moment musel neplánovaně do boxů ještě Lando Norris, který dostal pomalý defekt, podobně jako v Kataru.

V 52. kole závodu na trať vyjel Safety Car, který zneutralizoval závod. Na konci kola tvrdě boural Nicholas Latifi. Max Verstappen zajel ještě jednou do boxů pro nové pneumatiky, Hamilton zůstal na trati.

Během zneutralizování závodu musel odstoupit také Sergio Pérez kvůli technickým problémům, to znamená, že Mercedes si zajistil už osmý titul v poháru konstruktérů v řadě, ale stále nebyl znám nový mistr světa.

V posledním kole zajel Safety Car do boxů a závod se rozjel. Max Verstappen na čerstvých pneumatikách předjel Lewise Hamiltona a vedení si udržel do konce závodu! Hamilton skončil druhý a na třetím místě skončil nenápadný Carlos Sainz.

Max Verstappen se tak poprvé ve své kariéře stal mistrem světa! Po dlouhé sezoně, deseti vítězství, skvělé a rychlé jízdě v průběhu roku si tak dojel pro svou první šampionskou trofej, která je rozhodně ve správných rukou.

Za první trojicí skončil Yuki Tsunoda, pro kterého jde o nejlepší výsledek v kariéře. Pátý dojel Pierre Gasly před šestým Bottasem a sedmým Norrisem. Piloti Alpinu skončili na osmé a deváté příčce před Leclercem, který uzavřel bodovanou desítku.

                                                                                                                                                                                                                                          autor:  ww.gpf1.cz