Co se Verstappen naučil během těžkých a kritických okamžiků sezóny?

2021. 12. 26. 15:22    
Čas čtení: 2 minuta
F1

26.12. 2021 – Max Verstappen se v Abu Dhabi stal za dramatických a kontroverzních okolností prvním mistrem světa F1 nizozemské národnosti. Závod v Abu Dhabi přitom nebyl asi takový, jaký si pilot Red Bullu představoval, když byl až do posledního kola za svým rivalem. Jaké další těžké momenty v kariéře potkaly nového mitra světa, ze kterých se poučil?

Sezona 2021 byla jednou z nejlepších v celé historii sportu, když spolu od prvního závodu proti sobě bojovali Max Verstappen a Lewis Hamilton – asi nejvýraznější osobnosti aktuální formule 1. Bitva trvala až do posledního kola poslední Velké ceny v Abu Dhabi.

Mezi oběma závodníky došlo během roku k řadě kontroverzním a vypjatým momentům, došlo i na vzájemné kolize na anglickém Silverstonu a italské Monze. Právě nehodu ve Velké Británii Verstappen vnímá jako svůj nejkritičtější bod sezony.

„To byl asi ten nekritičtější moment z celého roku, také mě hodně mrzel defekt v Baku, který mě stál vítězství. Jsou to ale chvíle, které vás toho dokážou hodně naučit. Nejdůležitější je v těchto situacích věřit sobě samému a být silnou osobností.

Jde o myšlení, které na mě funguje a věřím mu,“ uvedl Nizozemec. Mistr světa roku 2021 také popsal souboj s Lewisem Hamiltonem. Podle pilota Red Bullu mu jeho soupeř nabídl skvělou zkušenost a příležitost v sobě najít něco nového.

Verstappen se také zamyslel nad svou dosavadní kariérou, na jejím začátku a v roce 2018 byl pilot Red Bullu kritizován veřejností i televizními experty za svůj agresivní styl jízdy. Před třemi lety byl totiž Verstappen součástí velkého množství zbytečných nehod.

„Někdy mě ta kritika bolela, v motokárách jsem byl zvyklý vyhrávat a prohru jsem neznal, ve formuli 1 se to ale změnilo a nebylo to pro mě jednoduché. Nesnáším prohrávání a často se stávalo, že jsem doma brečel. Můj táta mi ale pokaždé řekl, že můj den teprve přijde.

A v průběhu těch let, co působíte na té nejvyšší úrovni si zvyknete brát věci tak, jak jsou, i když nemusí být příjemné. Ano, naučil jsem se toho opravdu hodně a jsem za to vděčný, jsem rád, že jsem měl letos takového soupeře (Hamiltona), ke kterému mám velký respekt.

Jsem ale přesvědčen, že každý potřebuje tyto špatné chvíle, protože z vás udělají lepšího pilota a posune vás to zase o něco dál. Vzpomínám si na rok 2018, ten byl pro mě opravdu hodně kritický a hodně jsem toho v té době pochopil,“ přiznal nový mistr světa.

Max Verstappen ještě dodal, že se jeho život po takovém úspěchu nezmění, v čemž měl jasno už delší dobu. I nadále chce Nizozemec ale závodit naplno a to, co na něj případně čeká v budoucnosti, bude k jeho zatím jedinému titulu už jen bonusem.

                                                                                                                                                                                                                                                                     autor: ww.gpf1.cz