Házenkářské EURO se blíží!

2022. 01. 05. 15:15    
Čas čtení: 3 minuta

5.1.2022 – Házenkářští příznivci se jistě už nemohou dočkat jednoho z vrcholů letošní házenkářské sezóny. Třináctého ledna odstartuje už po patnácté mistrovství Evropy. Podruhé v historii mužských evropských šampionátů se turnaj odehraje ve více zemích. Letos se o pořadatelství podělí Slovensko a Maďarsko. Na šampionát se po vydařené kvalifikaci probojovala také česká reprezentace, která bude chtít navázat na úspěšná vystoupení z posledních dvou šampionátů. Slováci jako pořadatelská země měli účast zajištěnou automaticky. Nového evropského mistra budeme znát v neděli 30. ledna.    

Evropský šampionát měl premiéru v roce 1994 v Portugalsku za účasti dvanácti národních týmů. Počet týmů se v roce 2002 rozšířil na šestnáct a před dvěma lety se poprvé hrálo za účasti dvaceti čtyř reprezentačních výběrů. EURO 2020 bylo unikátní také v tom, že se poprvé turnaj konal ve více zemích. O pořadatelství se podělil trojlístek Rakousko, Norsko a Švédsko.

Systém turnaje zůstává stejný jako před dvěma lety. Z šesti čtyřčlenných skupin postoupí do hlavní fáze dva nejlepší celky. Hlavní fáze se bude hrát ve dvou skupinách a dva nejlepší celky následně postoupí do semifinále. Týmy na třetích místech v hlavních skupinách budou hrát o páté místo. Během osmnácti dnů se odehraje celkem šedesát pět zápasů. V základních skupinách budou zápasy začínat v časech 18:00 a 20:30, v hlavní fázi se zpravidla budou hrát tři zápasy denně se začátky v 15:30, 18:00 a 20:30.

Na Slovensku se bude hrát v Košicích a Bratislavě, v Maďarsku jsou pořadatelskými městy Szeged, Debrecen a Budapešť. V hlavním městě Maďarska se uskuteční také závěrečné zápasy šampionátu. Finálový duel bude mít výhoz 30. ledna v 18:00. Nová Budapešťská Multifunkční Aréna, kde budou hrát domácí Maďaři, se dokončila v prosinci loňského roku a se svojí kapacitou dvacet tisíc míst je největší házenkářskou halou v Evropě.

Titul z let 2020 a 2018 obhajují Španělé, kteří budou usilovat o zlatý hattrick a o rekordní devátou medaili z evropského šampionátu. V týmu bronzových medailistů z olympiády už bude chybět Raúl Entrerrios, který po Tokiu, ve čtyřiceti letech ukončil hráčskou kariéru. Mezi favority budou pochopitelně patřit olympijští vítězové z Tokia, Francouzi. O svůj čtvrtý titul bude usilovat ikonický Nikola Karabatič, čímž by dorovnal rekord v počtu výher na evropském šampionátu. Tradičně silné bude Dánsko, které bude chtít napravit zaváhání z minulého šampionátu, kde seveřané nepostoupili ze základní skupiny. V loňském roce Dánové obhájili zlato na světovém šampionátu v Egyptě a na olympiádě brali stříbrné medaile. Také tentokrát budou Dánové spoléhat na střelce Mikkela Hansena a brankáře Niklase Landina Jakobsena. Už řadu let usilují o evropské zlato dvojnásobní olympijští vítězové z Chorvatska. Chorvaté na šampionátu v roce 2020 získali stříbro po těsné finálové porážce. Po letech 2008 a 2010 to pro Chorvaty byla už třetí finálová porážka. Pro dvojnásobné olympijské vítěze a mistry světa z roku 2003 je evropský titul poslední velkou trofejí, která jim ve sbírce chybí. Dočkají se letos?

Obě pořadatelské země budou usilovat o vylepšení svých historicky nejlepších výsledků. Slovensko dosud na EURU startovalo třikrát a z devíti zápasů si připsalo osm porážek a jedinou remízu. Pokaždé z toho bylo poslední, šestnácté, místo na turnaji. Slováci se na evropském šampionátu představí znovu po deseti letech. Maďaři doufají v první evropský cenný kov. Reprezentace spolu pořadatelské země na závěrečném turnaji chyběla pouze dvakrát, ale většinou z toho bylo umístění ve druhé polovině celkového pořadí. Maximem je šesté místo z roku 1998.

Česká reprezentace odehraje svoji základní skupinu a v případě postupu i hlavní fázi v Bratislavě, v aréně Ondřeje Nepely. Už samotný postup ze základní skupiny by byl velkým úspěchem vzhledem k tomu, že soupeřem českého týmu budou obhájci zlata ze Španělska a vicemistři světa ze Švédska. Tuto dvojici doplní Bosna a Hercegovina, která si svoji premiéru na EURU odbyla na minulém šampionátu.

Diváci, a nejen oni, pochopitelně sledují aktuální vývoj epidemiologické situace v obou zemích. V Maďarsku zatím žádná omezení návštěvní kapacity jednotlivých hal nejsou hlášena, samozřejmostí je pochopitelně prokázání bezinfekčnosti a dodržování dnes už standardních hygienických opatření. Na Slovensku je situace trochu komplikovanější a místní odpovědné orgány přesná pravidla ještě nevyhlásily.

Věřme, že šampionát bude moci proběhnout s důstojnou diváckou kulisou a že se i jednotlivým týmům vyhnou jakákoliv karanténní opatření a omezení.

Užijte si špičkovou házenou spolu s námi na Sportu TV. Přesný vysílací plán můžete sledovat na našich webových stránkách.

                                                                                                                                                       Zdeněk Rom