Dočká se Slovensko historicky první výhry na EURU?

2022. 01. 07. 10:16    
Čas čtení: 2 minuta

7.1.2022 – Slovenští házenkáři startují na evropském šampionátu znovu po deseti letech. Účast měli Slováci, jako spolu pořadatel turnaje, zajištěnou. Velkou výzvou bude pro domácí reprezentaci nejen případný postup ze základní skupiny, ale také vůbec první vítězství na mistrovství Evropy.    

Slovensko startovalo na evropských šampionátech zatím třikrát, v letech 2006, 2008 a 2012. V celkovém pořadí skončili Slováci vždy na posledním, šestnáctém místě. Na šampionátech ve Švýcarsku a Norsku nezískali ani bod, až při posledním vystoupení v Srbsku dosáhli při závěrečném zápase v základní skupině na bodový zisk, když remizovali s domácím Srbskem 21:21.

Slovensko, které jako pořadatel nehrálo kvalifikaci, si v rámci přípravy zahrálo Euro Cup, kde absolvovalo šest zápasů s těžkými soupeři, kteří také měli účast na závěrečném turnaji zajištěnou. V soubojích se Španělskem, Chorvatskem a Maďarskem naši východní sousedé sice nebodovali, ale konfrontace se silnými protivníky jim v přípravě určitě pomohla. V listopadu hrálo Slovensko přípravu s Maďarskem a těsně před šampionátem ještě dvakrát změří síly s dalším účastníkem mistrovství Evropy, Rakouskem.

Poslední výhru si Slovensko připsalo v předkvalifikaci na světový šampionát v Egyptě, když v lednu 2020

porazilo Faerské ostrovy.

Ve skupině F se Slovensko postupně utká s Norskem, Litvou, která se na EURO kvalifikovala po dlouhých dvaadvaceti letech, a Ruskem. Zápasy se budou hrát v košické Steel Aréně, která má kapacitu sedm tisíc míst.

Slovenským trenérem je devětatřicetiletý Peter Kukučka, který si zahrál na evropských šampionátech v letech 2006 a 2012 a byl také členem kádru na obou světových šampionátech, kterých se doposud slovenská reprezentace zúčastnila. Kukučka, bývalá vynikající střední spojka, dosáhl řady úspěchů jako hráč. S HSG Nordhorn v roce 2008 vyhrát EHF Cup. V historii slovenské reprezentace patří k nejlepším střelcům. Během trenérské kariéry získal švýcarský titul s Kadettenem Schaffhausen.

Slovenský trenér na závěrečné soustředění do Bratislavy pozval jednadvacet hráčů, takže soupiska pro evropský šampionát má téměř definitivní podobu. Otazník ještě visí nad složením brankářské trojice. Stejně jako do přípravy české reprezentace, tak i do závěrečného soustředění Slováků zasáhl pozitivní test na koronavirus u jednoho z hráčů. Realizační tým věří, že pozitivně testovaný hráč bude za několik dní opět schopný zapojit se do přípravy.

V týmu figurují dva hráči, kteří si zahráli na mistrovství Evropy v Srbsku v roce 2012. Jsou to křídlo, Tomáš Urban a střední spojka, Lubomír Duriš, který bude vykonávat funkci kapitána. Právě výkony zkušeného Lubomíra Duriše by měly být klíčové pro hru domácího týmu. Dalším klíčovým mužem je Oliver Rábek, levá spojka Tatranu Prešov, který má řadu zkušeností z mezinárodních zápasů na klubové úrovni.

Slovenský národní tým pochopitelně hodně spoléhá na podporu domácích diváků, tak věřme, že epidemiologická situace na Slovensku bude natolik příznivá, že slovenští fanoušci budou moci zaplnit košickou Steel Arenu.

Všechny zápasy Slovenska v základní skupině můžete sledovat živě na Sport TV.

13.11. 20:30 Slovensko – Norsko (Sport 1)

15.11. 18:00 Slovensko – Litva (Sport 2)

17.11. 18:00 Slovensko – Rusko (Sport 1)

                                                                                                                                                                                                                                                                              Zdeněk Rom