Evropská a Konferenční liga znovu zvedají oponu! České kluby hrají o vše

2022. 02. 14. 08:53    
Čas čtení: 2 minuta

14. 2. 2022 – Zápasově nabitý pozdim byl neúprosný. Skupinová fáze zkrouhla česko-slovenskou klubovou reprezentaci v Evropě na polovinu. Na jaře tak v soutěžích UEFA drží český prapor pouze Sparta a Slavia, které budou hrát v play-off premiérového ročníku Konferenční ligy o postup do osmifinále. Evropská i Konferenční liga ale na začátku jarní části nabízejí celou řadu fotbalových dramat.

Sparta působila na podzim v Evropské lize jako jediný český zástupce. Prodrat se do vyřazovací fáze se jí ovšem – i přes výhry nad Rangers nebo Bröndby a statečné boje s Lyonem – nakonec nepodařilo. Díky vzniku nové Konferenční ligy ovšem pražský klub má reálnou šanci v Evropě dále působit. V předosmifinálovém play-off ho čeká bitva s Partizanem Bělehrad. Ten má bohaté evropské zkušenosti, které sahají až do 50. let minulého století. Vede srbskou ligu bez porážky a navíc každoročně vstupuje do soutěží UEFA s nálepkou mužstva, které dokáže porazit kohokoliv, ale zároveň s kýmkoliv prohrát. Pro kouče Vrbu i ostatní trenéry je tak těžko čitelný.

Největší hrozbou pro Spartu ovšem nemusí být Partizan sám o sobě. V odvětě Pražany totiž čeká na stadionu v Bělehradě nefalšované fanouškovské peklo, které má nechvalnou pověst po celé Evropě. I proto má Sparta už nyní ve čtvrtek v plánu vytvořit co nejlepší výchozí pozici. Ve vyřazovacích bojích již neplatí pravidlo o gólu vstřeleném na hřišti soupeře a ve všech zápasech v Evropské i Konfereneční ligy tak bude rozhodovat prostý součet branek.

Pozitivní znaky Sparta může hledat v podzimní části, kdy Partizan výsledkově nepřesvědčil ani proti papírově slabším klubům. S českými kluby má navíc v Evropě zápornou bilanci. Utkání Sparta – Partizan nabídne ve čtvrtek 17. 2. stanice Sport1 v přímém přenosu a chybět nebude ani předzápasové studio se zajímavými hosty.

Slavii čeká turecká výheň

Ve srovnání se Spartou je na tom Slavia v play-off podobně. Los ve švýcarském Nyonu jí přisoudil turecké Fenerbahce, kde působí i český obránce Filip Novák. Slavia ovšem narozdíl od domácího rivala začíná venku a charakteristicky bouřlivou atmosféru na stadionu v Istanbulu tak bude muset překonat už tento týden.

Jindřich Trpišovský je ale se soupeřem spokojený a podle vlastních slov si na Fenerbhace před losem myslel. V turecké Süper Lig, kterou můžete sledovat pravidelně na Sport1 a Sport2, totiž Fenerbahce nemá zcela konzistentní formu a z šestého místa ztrácí na vedoucí Trabzonspor 20 bodů, ačkoliv před sezónou vyhlásilo tradiční útok na titul.

V klubu od ledna navíc působí nový trenér Ismail Kartal, jemuž se výsledky zatím nepodařilo zcela jednoznačně obrátit v pozitivní.

Čtvrteční program nabízí fotbalovou hostinu

Vedle utkání Sparty přímo z Letné nabídnou stanice Sport1 a Sport2 i další duely play-off, na které se těší celá fotbalová Evropa. Konkrétní program na čtvrtek 17. února naleznete níže. Odvety jednotlivých utkání jsou na programu za týden. Jejich program přineseme v blízké době.

18:00 Sport1: Předzápasové studio
18:45 Sport1: Borussia Dortmund – Rangers (Evropská liga)
18:45 Sport2: Zenit Petrohrad – Real Betis (Evropská liga)
21:00 Sport1: AC Sparta Praha – Partizan Bělehrad (Konferenční liga)
21:00 Sport2: Porto – Lazio (Evropská liga)
23:15 Sport1: Sestřihy všech hraných utkání Evropské a Konferenční ligy

Přejeme příjemnou fotbalovou zábavu a těšíme se na Vaši diváckou účast!

redakce/mim/