Partizan Bělehrad: balkánská perla ověnčená úspěchy

2022. 02. 17. 06:59    
Čas čtení: 2 minuta

17.2. 2022 – Partizan Bělehrad má přezdívku „parní válec“ a toto sousloví je zároveň ústředním motivem klubové hymny. Dá se říci, že opodstatněně. Srbský fotbalový velkoklub získal dohromady 27 mistrovských titulů. Jedenáct z nich v jugoslávské první lize, osm v černohorské (rekord) a zbývajících osm posbíral v samostatné srbské Superlize. Což je rovněž rekord. Oficiálních trofejí má klub ovšem ještě mnohem více. 

Partizan byl založen mladými vysokými důstojníky Jugoslávské lidové armády v roce 1945 v Bělehradě jako součást Jugoslávské sportovní asociace Partizan. Jejich domovským stadionem je třicetitisícový Partizan Stadium v ​​Bělehradě, kde hrají od roku 1949.

Partizan je držitelem mnoha rekordů, jako například účast v historicky prvním zápase Poháru evropských mistrů, dnešní Ligy mistrů, dne 4. září 1955 proti Sportingu Lisabon. Je zároveň prvním fotbalovým klubem z Balkánu a východní Evropy, který dosáhl finále Poháru evropských mistrů, což se mu podařilo v roce 1966. Partizan byl prvním jugoslávským klubem, který soutěžil ve skupinové fázi Ligy mistrů UEFA.

Klub má dlouhodobou rivalitu s Crvenou Zvezdou Bělehrad. Zápasy mezi těmito dvěma kluby jsou známé jako Eternal Derby a jsou hodnoceny jako jedny z největších fotbalových soubojů mezi městy na světě.

Jednou z klíčových postav současného týmu Partizanu je kapverdsko-portugalský forvard Ricardo Gomes (foto). Hrotový útočník, využitelný i na podhrotu či levém křídle, je s 19 góly nejlepším střelcem týmu a se svou hodnotou 3 mil EUR je zároveň jedním z nejcennějších hráčů klubu. Důležitou osobností týmu je také středopolař a tvůrce hry Miloš Jojič, s devíti asistencemi nejlepší nahrávač v aktuální sezoně.

V nejvyšší soutěži, srbské Superlize, je Partizan aktuálně na prvním místě s náskokem pěti bodů před městským rivalem CZ Bělehrad.

Utkání Play-off Evropské konferenční ligy na půdě pražské Sparty sehraje Partizan již dnes od 21:00. Předzápasové studio k utkání i samotný zápas sledujte na Sport1 od 20:45.

                                                                                                                                                                                                                                                                          redakce/onv/