Házenkářskou Ligu mistryň čeká play – off

2022. 03. 14. 17:04    
Čas čtení: 3 minuta

14. 3. 2022 – Nejlepší ženské evropské klubové týmy sváděly pět měsíců boje ve dvou základních skupinách Ligy mistryň o dvanáct postupových míst do další fáze nejprestižnější evropské klubové soutěže. Celkem bylo odehráno sto dvanáct zápasů a padlo šest tisíc sto třicet dva gólů. Dva nejlepší týmy z každé skupiny si zajistily přímou účast ve čtvrtfinále. Zbývajících osm týmů bude hrát play – off. První kolo vyřazovací fáze začíná úvodními dvěma zápasy v sobotu 26. března a odvety se budou hrát o týden později. Také EHF se přidala k dalším sportovním organizacím a oba ruské týmy (CSKA a Rostov), které postoupily ze základní skupiny, vyřadila ze soutěže. Co ještě přinesla skupinová fáze Ligy mistryň?

Dominance Györu

Žádný tým nakonec neprošel základní skupinou bez porážky. Nejblíže k tomu měl Györ, který vyhrál úvodních třináct duelů a až v tom posledním, čtrnáctém, prohrál nejtěsnějším rozdílem 29:30 s obhájcem titulu, norským Kristiansandem. Pro Györ šlo o historicky druhou nejdelší sérii bez ztráty bodu v Lize mistryň. Ještě déle Györ vydržel na vítězné vlně mezi únorem 2018 a lednem 2019. Maďarský velkoklub od loňského května opět ze střídačky řídí španělský stratég Ambrosio Martin, který se vrátil z angažmá v Rusku. Pod taktovkou Martina je Györznovu největším favoritem na vítězství v Champions League. Při předchozím působení španělského trenéra u týmu se Györ z triumfu radoval celkem čtyřikrát.  Maďarský celek byl oproti loňsku dominantní už v základní skupině, na čemž nic nemění ani drobné zaváhání v posledním kole. O převaze Györu vypovídá i nejvyšší počet nastřílených gólů v soutěži a třetí nejnižší počet inkasovaných branek. Největší silou Györu je obrovská kvalita na všech postech. Hráčky Györu nenajdeme na předních příčkách v tabulce střelkyň, ale hned pětice spojek (Oftedalová, Kristiansenová, Nze Minková, Ryuová, Hansenová) nastřílela přes čtyřicet tři branek. Kromě toho má Györ tři pivotky a tři brankářky světové extra třídy.

Těžký úděl nováčka

Na opačné straně tabulky se ocitla turecká Kastamona. Debutant v soutěži zaplatil nováčkovskou daň v podobě čtrnácti porážek v řadě, což je nelichotivý rekord skupinové fáze. K bodovému zisku nepomohly ani čtyři předsezónní posily z Buducnosti Podgorica. Jovanka Radičevičová je sice třetí nejlepší střelkyní celé soutěže, ale Kastamonu srážela zejména špatná defenzíva a nejvyšší počet inkasovaných branek v soutěži. Mimochodem, černohorská reprezentantka je aktuálně druhou nejlepší střelkyní v historické tabulce střelkyň Ligy mistryň a příští rok v dresu Krimu Mercator bude usilovat o překonání dosud vedoucí Anity Görbiczové. Z Kastamony do Krimu Mercator má po sezóně namířeno také česká reprezentantka Sára Kovářová.

Neaguová zase pálí

Rumunská superstar Cristina Neaguová je aktuálně nejlepší střelkyní soutěže a usiluje o svůj třetí triumf v tabulce střelkyň v Lize mistryň. Nejlepší střelkyní soutěže byla už v sezónách 2014/2015 a 2017/2018. O sedm gólů méně v aktuální sezóně nastřílela Jamina Robertsová ze švédského Sävehofu, který už ale v soutěži nepokračuje. Neaguovou by tak mohla ohrozit aktuálně třetí Nora Mørková, která ve čtrnácti zápasech v základní skupině nastřílela osmdesát šest branek. Neaguová je s počtem osm set devadesát čtyři branek v historické tabulce střelkyň Ligy mistryň na třetí pozici. Její dlouhodobý průměr je 63,8 gólu na sezónu a sezónním maximem je sto patnáct gólů z minulého ročníku, kdy skončila o dvacet gólů druhá za Anou Grosovou, která táhla francouzský Brest k historickému druhému místu.

Esbjerg – překvapení sezóny

Dánský Esbjerg měl před startem sezóny zápornou bilanci v poměru vítězných a prohraných zápasů v historii Champions League a rozhodně nepatřil k aspirantům na přední příčky. Tuto statistiku však v tomto ročníku výrazně vylepšil. Pátá sezóna v soutěži se zatím pro Esbjerg vyvíjí nadmíru úspěšně. Trojnásobný dánský šampion v probíhající sezóně posbíral o jedenáct bodů více než v minulém ročníku, kdy skončil ve skupině na šestém místě a podruhé v historii klubu postoupil do čtvrtfinále Ligy mistryň. Letos prohrál pouze v Brestu a z prvního místa ve skupině A postoupil přímo do čtvrtfinále, kde se utká s rumunskou Bukureští, s kterou už letos sehrál dva vyrovnané zápasy. Trenér Jesper Jensen dokázal tým bez velkých hvězd výtečně připravit po taktické stránce a je jasné, že po výborných výsledcích v základní skupině je Esbjerg vážným adeptem na postup do Final Four.

Dvojice pro play – off mají tuto podobu: Krim Mercator – FTC, Borussia Dortmund – Méty, Odense – Brest

                                                                                                                    Zdeněk Rom