Francouzský zimní klid

2018. 02. 02. 20:00    
Čas čtení: 2 minuta

2. 2. 2018 – Loni touto dobou bylo na francouzském fotbalovém poli živo. Týmy z čela tabulky mohutně posilovaly, do Ligue 1 přišla velká jména – Payet, Draxler, Guedes, Depay, Sanson nebo Evra (v posledním případě nehodnotím, jak to angažmá dopadlo, ale ohlas měl ten přestup veliký). Letos však zimní přestupové okno ve Francii žádné velké mediální vlny nezpůsobilo.

Co vlastně stojí za zmínku?

Asi to, že z PSG odešel nevyužívaný Lucas a jako posila na pozici číslo 6 přišel Lass Diarra. Velkými fotbalovými kluby ošlehaný Francouz má za sebou některá zajímavá angažmá, je však otázkou, jak může při nynější absenci herní praxe pomoci PSG. Možná je to jen pojistka před dalšími zdravotními problémy Motty, který je nyní jediným ryze defenzivním záložníkem pařížského velkoklubu. Možná největší zprávou z PSG je tak setrvání Pastoreho, který se nedohodl s Interem Milánem, ačkoli o sebe obě strany stály.

A jak posilovaly další týmy první čtyřky?

Inu, nic extra se nedělo.

Monako, pravda, získalo z FC Janov mladinkého a velmi talentovaného Pellegriho, kterého vyfouklo Juventusu. Ale to je investice do budoucna. Podobně to má i Lyon. Vsadil na šikovného útočníka Martina Terriera (patří Lille, do konce sezóny hostuje ve Štrasburku). Po sezóně pak přijde zdarma z Nantes současný kapitán týmu, pravý krajní bek Leo Dubois. Olympique Marseille na rozdíl od minulého roku nepořídil nikoho.

Nejvíce ohlasu tak rozvířili les Verts, tým St. Etienne. Ten je i podle blogu Matthewa Spira, který píše své postřehy pro portál ligue1.com, vítězem přestupního období. Tradiční tým francouzské ligy, který však prožil velmi neutěšený podzim, tušil, že je třeba kádr výrazně zkvalitnit. A to se rozhodně povedlo.

Srbský stoper Neven Subotič z Borussie Dortmund, Mathie Debuchy z Arsenalu, křídelní hráč Paul-Georges N´Tep na hostování z Wolfsburgu a záložník M´Villa z Kazaně. Toliko výčet nových posil Štěpánů. Z hostování se vrátili také útočník Robert Berič a další hráč na křídlo, Ousama Tannane. Až na Tannaneho (ten na to v případě dobré formy ale může klidně také aspirovat) je to 5 hotových hráčů do základní jedenáctky.

Bylo to na místě. Zelení se letos neskutečně trápí a na zónu sestupu mají k dobru jen 3 body. Hlavně cílem Štěpánů není udržení, ale poháry. S novými posilami (a také po změnách v trenérském štábu) by měli konečně vyletět nahoru. Pokud ne, bude tam špatně více věcí…

redakce/as/