České házenkářky čeká zápas roku!

2022. 04. 22. 22:07    
Čas čtení: 2 minuta

23. 4. 2022 – České házenkářské reprezentantky se v posledních letech vcelku pravidelně objevují na vrcholných mezinárodních akcích. Také v letošních roce nechce český elitní výběr chybět na evropském šampionátu, který se bude konat už v listopadu ve Slovinsku, Černé Hoře a Severní Makedonii. Klíčem k postupu bude zápas s Chorvatskem, který se bude hrát již tuto neděli v Poreči.

Český tým zahájil kvalifikační boje na podzim, kdy prohrál nejprve ve Francii a pak také v domácím zápase proti Chorvatsku. Právě Francie a Chorvatsko byly už po losu pasovány do role favoritů na postup z naší kvalifikační skupiny. Francie patří v posledních letech k nejlepším týmům na světě a pravidelně vozí medaile z vrcholných mezinárodních akcí. V loňském roce Francouzky vyhrály olympiádu v Tokiu a na prosincovém světovém šampionátu ve Španělsku braly stříbro. Na minulém EURU v Dánsku skončily také na druhém místě. Na posledním evropském šampionátu zazářily také Chorvatky, které dosáhly na historicky nejlepší umístění. Chorvatsko v boji o bronz porazilo domácí Dánsko. Právě medaile z EURA posunula Chorvatsko do role spolufavorita čtvrté kvalifikační skupiny. Přesto český výběr v říjnu ve Zlíně nebyl daleko od bodového zisku. Trenér Bašný po porážce 24:26 prohlásil, že hráčky se možná trochu zalekly výhry.

Chorvatský tým má v tabulce aktuálně čtyři body z pěti odehraných duelů. Kromě výhry ze Zlína dokázalo Chorvatsko ještě ve středu porazit Ukrajinu 26:19. Oba březnové zápasy s Francií Chorvatsko prohrálo a v říjnu v Rijece Chorvatky prohrály s Ukrajinou 22:23. Největší hvězdou chorvatského týmu je Čamila Mičijevičová., která má na svém kontě už sedmnáct vstřelených branek. Sto devadesát čtyři centimetry vysoká levá spojka pravidelně nastupuje v Lize mistryň, kde obléhá dres francouzských Mét.

Český tým má zatím odehrané pouze tři zápasy. Po říjnových zápasech měla kvalifikace pokračovat v březnu dvojutkáním proti Ukrajině. Oba zápasy však byly vcelku z jasných důvodů odloženy. O jejich osudu stále není rozhodnuto. O to více bude zápas v Chorvatsku důležitý. Český tým do tohoto reprezentačního bloku vstoupil středečním zápasem proti Francii. Utkání se hrálo v Plzni a české reprezentaci se podařila prvotřídní senzace, když úřadující olympijské šampiónky dokázala porazit. Po nejlepším výkonu za polední roky české házenkářky po poločase 16:13 nakonec vyhrály 31:30. Na vítězství měly největší podíl zejména zkušené hráčky, které tým herně i gólově táhly. Markéta Jeřábková s Ivetou Korešovou zaznamenaly po osmi brankách, Jana Knedlíková přidala šest gólů a Veronika Malá se do střelecké listiny zapsala čtyřmi trefami.

V zápase se ukázala výborná taktická příprava. České hráčky podaly skvělý výkon v útoku i v obraně. V brance navíc skvěle zachytala Petra Kudláčková. Jedním z klíčových faktorů byla bezesporu přítomnost Ivety Korešové. Střední spojka Baníku Most se vrátila do reprezentace po více než dvou letech, kdy si plnila mateřské povinnosti, a její přínos na hřišti byl obrovský. Trenér Bašný po zápase zdůraznil, že to jsou body navíc, nicméně bez bodového zisku v Chorvatsku nám k postupu na šampionát nepomohou. Hráčky věří, že budou schopny středeční výkon ze zápasu proti Francii zopakovat také proti Chorvatsku a že si dokáží postup na šampionát vybojovat.

Zápas s Chorvatském můžete sledovat na Sport2 v neděli od 18:00.

autor: Zdeněk Rom