Sprinty jsou populární, příští rok jich bude víc

2022. 05. 01. 06:30    
Čas čtení: < 1 minuta
F1

1. 5. 2022 – Během posledního zasedání FIA (26. dubna) bylo hned několik stěženích témat, mezi jedním z těch největších se opět staly sprinty. Nový formát víkendu získává čím dál větší sympatie a v dohledné budoucnosti jich bude víc.

Sprinty byly poprvé představeny v minulé sezoně a konaly se ve Velké Británii, Itálii a v závěru sezony také v Brazílii. Nový, takzvaný experimentální formát víkendu se ukázal jako poměrně dobrý nápad. V roce 2021 měl ale několik nedostatků.

Mezi ty největší problémy loňských sobotních závodů bylo bodové ohodnocení. Body brala pouze první trojice v cíli. To pro piloty pohybující se na šestém, sedmém nebo osmém místě byla až příliš velká výzva a risk pro malou odměnu.

V letošní sezoně došlo k úpravě – body získá prvních osm v cíli, pokud by jeden pilot vyhrál všechny tři sprinty, které jsou pro rok 2022 plánovány, přišel by si na 24 bodů, což je už jedno vítězství v závodě, pro to už se vyplatí vynaložit nějaké úsilí.

Další změnou oproti roku 2021 je název. Vloni neexistoval jednotný a jednoduchý název a často se pracovalo s výrazy ‚sprintová kvalifikace‘ či ‚sprintový závod‘. Letos je oficiálním názvem sobotního závodu Sprint – prosté a jednoduché.

Tyto změny jsou mezi piloty a koneckonců i mezi fanoušky vítány. Diváci rádi uvidí snahu FIA dělat něco nového a oprášit některé zkostnatělé způsoby. Nejnovější změny ve sprintech jsou oblíbené i mezi šéfy jednotlivých stájí.

Z oficiálního vyjádření FIA se tak dá usoudit, že po konzultaci s nejvyššími zástupci týmů a jejich podpoře budou sprinty i nadále součástí F1. Letos jsou v plánu ještě dva takové víkendy, od roku 2023 bychom měli těchto víkendů vidět celkem šest.

autor: gpf1.cz