V házenkářské Champions League začíná čtvrtfinále!

2022. 05. 10. 11:33    
Čas čtení: 3 minuta

10.5. 2022 – Nejprestižnější házenkářská klubová soutěž má před sebou čtvrtfinálové bitvy, ve kterých se rozhodne o postupujících do prestižního Final Four. Úvodní zápasy se budou hrát ve středu 11. 5. a ve čtvrtek 12. 5. Odvety pak o týden později. Final Four proběhne, stejně jako v minulých letech, v Lanxess aréně v Kolíně nad Rýnem 18. a 19. června. Všechny čtvrtfinálové duely můžete sledovat na obrazovkách Sportu TV.

Flensburg – Barcelona

Čtvrtfinálový program otevře souboj obhájce titulu z Barcelony proti německému Flensburgu. Oba týmy se v tomto ročníku již dvakrát potkaly v základní skupině. Katalánci zvítězili v prvním kole ve FLENS aréně 25:21 a i v odvetě si po devítigólovém koncertu Aleixe Gómeze s německým soupeřem poradili poměrem 29:22. Oba týmy jsou tradičními účastníky Champions League a mají za sebou řadu vzájemných zápasů. Statistika vzájemných duelů vyznívá lépe pro španělský velkoklub, který vyhrál posledních osm zápasů. Flensburg dokázal Barcelonu naposledy přehrát v semifinále Final Four v roce 2014, kdy severoněmecký celek zvítězil po závěrečném rozstřelu. Flensburg následně porazil v německém finále Kiel a slavil svůj jediný titul v Champions League.  To Barcelona je historicky nejúspěšnějším týmem celé soutěže. Z titulu se radovala už desetkrát. Barcelona sice v tomto ročníku není tak dominantní jako v minulé sezóně, kdy vyhrála všechny zápasy, ale v tomto dvojutkání bude jasným favoritem. Tahouny severoněmeckého týmu jsou úřadující mistři Evropy, Švédové, Jim Gottfridsson a Hampus Wanne, který je zároveň nejlepším střelcem týmu. Nastřílel už sedmdesát pět branek. Ještě o tři góly více zaznamenal nejlepší barcelonský střelec Dika Mem.

PSG – Kiel

V souboji PSG s Kielem na sebe narazí dva házenkářské velkokluby. Vzájemný souboj úřadujících mistrů Francie a Německa slibuje atraktivní podívanou. Půjde o reprízu loňského čtvrtfinále, kdy Kielu nestačil k postupu dvoubrankový náskok z domácího střetnutí. PSG po výborné druhé půli v odvetě vyhrálo o šest branek a postoupilo do pátého Final Four za posledních šest let. V Paříži v odvetě zářil zejména devítigólový Elohim Prandi. Přestože PSG je pravidelným účastníkem Final Four, tak maximem pařížského týmu zůstává pouze jedno druhé místo z roku 2017. Hned čtyřikrát Paříž skončila na třetím místě. Naproti tomu Kiel ovládl Ligu mistrů již čtyřikrát a historicky je třetím nejúspěšnějším týmem za Barcelonou a Gummersbachem. Poslední triumf Kiel slavil v roce 2020 již pod trenérskou taktovkou Filipa Jíchy. Na straně PSG o svůj premiérový triumf v Lize mistrů bojuje dánský snajpr Mikkel Hansen. Jeden z nejlepších házenkářů poslední dekády má poslední možnost dosáhnout na titul v dresu pařížského týmu. Po sezóně dánský olympijský vítěz, mistr světa i Evropy zamíří do Aalborgu. Hansen je s pětasedmdesáti góly aktuálně nejlepším střelcem týmu.

 Veszprém – Aalborg

Dánský Aalborg byl senzací minulé sezóny, kdy jeho cestu ke zlatu zastavila až finálová porážka 23:36 s Barcelonou. V letošní sezóně úřadující dánský mistr ukázal, že loňské výkony nebyly náhodné, a stal se nejúspěšnějším týmem v základních skupinách, kde si připsal jedenáct výher a pouze tři porážky. V kádru má navíc nejlepšího střelce soutěže, švédského mistra Evropy Felixe Claara. Ve čtvrtfinále Aalborg narazí na Veszprém, který v prvním kole play – off přešel vcelku jednoznačně přes Vardar Skopje. Týmy se naposledy potkaly v základní skupině v minulé sezóně, kdy si oba celky připsaly výhru na půdě soupeře. Také v předchozím měření sil v sezóně 2017/2018 si oba týmy připsaly po jedné výhře. Případné vítězství ve Veszprému by Aalborgu dalo výbornou výchozí pozici do odvety, nicméně maďarský velkoklub letos v Lize mistrů doma ještě neprohrál a má ve své aréně bilanci šesti výher a dvou remíz. Veszprém je na tom podobně jako PSG. Už řadu let usiluje o výhru v Champions League, ale vždy mu k titulu kousek chybí. V posledních osmi letech si Final Four zahrál šestkrát, ale vytěžil z toho „jen“ třikrát druhé místo. V loňském ročníku maďarský házenkářský gigant vypadl překvapivě ve čtvrtfinále, když bylo nad jeho síly francouzské Nantes.  Tradičním ofenzivním tahounem a střelcem Veszprému je Petar Nenadič. Srbská střední spojka se s osmasedmdesáti góly dělí o třetí místo v tabulce střelců.

Montpellier – Kielce

Úvodní kolo čtvrtfinálových zápasů uzavře ve čtvrtek 12. 5. od 20:45 souboj druhého francouzského zástupce, Montpellier, s polskými Kielcemi. Montpellier se vrátilo do Ligy mistrů po roční odmlce a dlouho to vypadalo na přímý postup do čtvrtfinále. Po zhoršených výsledcích ve druhé polovině sezóny si cestu mezi poslední osmičku museli vítězové z roku 2018 zajistit osmifinálovou výhrou nad Portem, když si postup zajistili až v domácí vítězné odvetě. Kielce vyhrály Champions League v roce 2016 a od té doby byly mezi elitní čtyřkou pouze v roce 2019. Letos jsou ale hodně dominantní. V základní skupině vyhrály všechny domácí zápasy a v těžší B skupině skončily první. Přestože vzájemná bilance z posledních deseti zápasů vyznívá lépe pro francouzský tým, který vyhrál šestkrát, tak tentokrát bude favoritem na postup polský šampión. Nejlepšími střelci na obou stranách jsou dvě francouzská levá křídla, na straně Montpellier  pětašedesátigólový Hugo Descat a u Kielců Dylan Nahi, který překonal soupeřovy brankáře dvaašedesátkrát.

Čtvrtfinálové zápasy házenkářské Champions League sledujte na obrazovkách Sportu TV:

11.5. 18:45 Flensburg – Barcelona (Sport 1)

11.5. 20:45 PSG – Kiel (Sport 1)

12.5. 18:45 Veszprém – Aalborg (Sport 1)

12.5. 20:45 Montpellier – Kielce (Sport 1)

18.5. 18:45 Aalborg – Veszprém (Sport 1)

18.5. 20:45 Kielce – Montpellier (Sport 1)

19.5. 18:45 Barcelona – Flensburg (Sport 1)

19.5. 20:45 Kiel – PSG (Sport 1)

                                                                              Zdeněk Rom