Pátek v Barceloně: vylepšené monoposty v akci

2022. 05. 20. 20:59    
Čas čtení: 2 minuta
F1

21. 5. 2022 – Formule 1 se po novince v Miami přesunula na klasickou a známou trať nedaleko Barcelony. Všechny týmy kromě Haasu přivezly řadu novinek, od kterých si slibují zlepšení své formy, v prvním tréninku jsme také viděli dva nováčky.

Hned úvodní trénink ve Španělsku si podmanilo Ferrari, lépe se umístil lídr šampionátu Charles Leclerc. Časy ale v tomto případě nehrají žádnou roli. První trojku uzavřel Max Verstappen, na čele se tak po četných aktualizacích vozů nic nezměnilo.

První trénink měl jinak velmi svižný ale bezchybný průběh. Nedošlo k žádným kolizím a ani červeným vlajkám. Týmům navíc přálo také počasí, pátek byl slunný a trať dosahovala až 4é stupňů, což představovalo ideální podmínky pro testování.

V FP1 jsme také mohli vidět hned dvě nové tváře – svou premiéru ve voze F1 ve Španělsku absolvovali šampion F2 a FE Nyck de Vries s Williamsem a pilot F2 Juri Vips s Red Bullem. V Alfě Romeo se objevil ještě Robert Kubica.

Ve druhém tréninku přišly na řadu kvalifikační a závodní simulace. Změna na špičce nenastala, opět byl nejrychlejší Leclerc. Za ním ale skončily oba Mercedesy, které mají v Barceloně podle došlých dat zatím velmi působivou rychlost.

Začátek tréninku byl ovlivněn virtuálním Safety carem – Valtteri Bottas musel hned v první zatáčce odstavit svou Alfu Romeo. Komplikacím se nevyhnul ani Lando Norris, ten si poškodil podlahu a v FP2 odjel pouhých šest kol.

Díky velké znalosti okruhu jsme neviděli ani žádné chyby a časté výlety mimo trať. O největší pozdvižení se v závěru tréninku postaral Sergio Pérez, když vletěl do štěrku, Mexičan ale mohl dále pokračovat.

autor: gpf1.cz