Startuje třetí ročník Ligy národů UEFA

2022. 05. 30. 05:34    
Čas čtení: 2 minuta

30. 5. 2022 – Už tento týden ve středu se rozjede nový ročník úspěšné mezinárodní soutěže, ve které půjde o prestižní trofej, postup mezi evropskou elitu a také kvalifikaci na evropský šampionát 2024.

Soutěže se účastní 55 členských reprezentací UEFA (Rusko je oficiálně diskvalifikováno a automaticky sestupuje z ligového patra B do patra C). Ligová část se tentokrát bude hrát výjimečně od července do září 2022. V prosinci je totiž na programu mistrovství světa v Kataru a budou tak pozastaveny všechny klubové a ostatní reprezentační soutěže.

Finálová část se odehraje v červnu 2023 a sestupové play-out potom v březnu 2024.

I tentokrát se díky Lize národů budou moci týmy, které neuspěly v tradičním kvalifikačním cyklu, dostat na evropský šampionát. V březnu 2024 se rozjede play-off 12 nekvalifikovaných týmů z ligových pater A, B a C. Tři nejlepší obsadí poslední tři volná místa na turnaji.

Lize národů se v prvních dvou ročnících podařilo úspěšně nahradit neatraktivní přátelské zápasy kompetitivními duely, v nichž jde o prestižní trofej. Na vítězství Portugalska v sezóně 2018/2019 navázala Francie, která k triumfu na světovém šampionátu v roce 2018 přidala další trofej a do sezóny 2022/2023 bude vstupovat jako obhájce.

Ve své skupině má tým tým Didiera Deschampse mimo jiné Chorvatsko, se kterým se potkal ve finále posledního mistrovství světa. V elitním ligovém patře A ovšem uvidíme také „pyrenejské derby“ mezi Španělskem a Portugalskem, bitvy mezi Itálií, Německem a Anglií nebo třeba bratrský duel mezi Belgií a Nizozemskem.

Českou reprezentaci čeká premiérová účast v nejvyším patře A a ve skupině mají svěřenci Jaroslava Šilhavého vedle Španělska a Portugalska také Švýcarsko. Zápasy českého týmu budeme vysílat tradičně po půlnoci ze záznamu. Slovenský tým bude tentokrát bojovat v ligovém patře C, i tak má ovšem (kromě postupu zpět do patra B) možnost hrát o evropský šampionát, pokud by neuspěl v kvalifikaci. Vybraná utkání slovenské reprezentace bude Sport1 a Sport2 nově nabízet v přímém přenosu!

Podrobný program Ligy národů na tento týden přineseme zítra. Těšíme se na Vás!

redakce/mim/