Analýza: Bottas si vede lépe, než naznačují body

2017. 06. 04. 09:51    
Čas čtení: 2 minuta

4. 6. 2017 – Fin je zatím naopak v průměru letošním nejrychlejším pilotem.

Když Valtteri Bottas podepsal smlouvu s Mercedesem, aby nahradil odcházejícího mistra světa Nika Rosberga, věděl, že bude pod velkým tlakem. Mimo zbytečné chyby v Číně a také poté, co přiznal, že ve Španělsku „mohl lépe zvládnout“ situaci před kolizí v první zatáčce, jezdí Bottas solidně. Za týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem však zaostává o 29 bodů.

Nejméně 15 z nich je však dílem technické závady, která ho nakonec v Barceloně vyřadila ze závodu. Nutno zároveň vyzdvihnout, jakým způsobem Fin ustál tlak v Rusku, kde si dojel pro své premiérové vítězství ve formuli 1.

Statistiky přitom naznačují, že úvod Bottasova působení u Mercedesu probíhá lépe, než jak vypadá situace při pohledu do bodové tabulky. V závodech, které on i Hamilton dokončili, Fin porazil trojnásobného šampiona poměrem tři ku dvěma (ačkoliv ve Španělsku by ani bez odstoupení na Hamiltona nestačil), v kvalifikacích jsou zatím vyrovnaní.

Podíváme-li se na nejrychlejší kolo, které každý jezdec zajel kdykoliv během víkendu a pro srovnání tyto časy převedeme na procenta tím způsobem, že nejrychlejší z nich představuje 100%, zjistíme, že je to naopak Bottas, který je v letošním poli zatím nejlepší.


Když se v Monaku Mercedes trápil s pneumatikami, zejména těmi ultraměkkými, byl to Bottas, komu se podařilo situaci lépe zvládnout a bojovat o stupně vítězů. V kvalifikaci Fin zaostal za nejrychlejším časem rozdílem 0,045 sekundy, zatímco Hamilton vypadl v Q2 na 14. místě. V závodě se pak dotáhl na sedmou příčku.

Šéf týmu Mercedes Toto Wolff řekl: „Vzhledem ke skutečnosti, že se nám nepodařilo správně pracovat s pneumatikami, to byl výjimečný víkend (pro Bottase). Znovu a znovu jsme to analyzovali a já myslím, že on zajel lépe, než na co naše auto mělo, takže všechna čest.

Když máte pomalejší auto, jste pozadu a on odvedl úžasnou práci, když získal ty body za čtvrté místo. Pod tlakem si vede dobře, což ukázal Sebastianovi (Vettelovi) v Soči. Stále zlepšuje svoje výkony, má skvělý přístup. Zůstává v klidu a je opravdu radost s ním pracovat.“

Sám Bottas stále nabírá na sebevědomí a věří, že se ve zbývajících čtrnácti závodech letošní sezony bude nadále zlepšovat.

„Co mi dodává sebevědomí, je, že ještě stále zbývá 75% sezony,“ říká. „To je spousta závodění, spousta šancí na spoustu bodů a já vím, že se budu jen a jen zlepšovat. Ta bodová ztráta je rozhodně větší, než jsem doufal, ale je to teprve začátek, všechno se může rychle změnit.

Já cítím, že ty nejlepší závody mám letos ještě před sebou, cítím, že jsem v některých závodech odvedl dobrou práci, ale cítím, že to ještě přijde, až se budu na dobrou úroveň dostávat stabilně.“

Pavel Fabry/gpf1.cz