Dočká se Veszprém vysněného titulu?

2022. 06. 17. 08:00    
Čas čtení: 3 minuta

17.6. 2022 – Už o nadcházejícím víkendu nás čeká jeden z vrcholů letošní házenkářské sezóny. V Kolíně nad Rýnem se už potřinácté bude konat Final Four Champions League. V boji o titul zbyly z původních šestnácti účastníků poslední čtyři týmy, které si to rozdají o vítězství. V Lanxess aréně se představí poslední dva šampióni z let 2021 a 2020, tedy Barcelona a Kiel. Pouze jeden z nich si zahraje finále, protože se spolu utkají v sobotním semifinále. Program Final Four otevře úvodní semifinálový duel mezi Veszprémem a Kielcemi.

Veszprém je už řadu let nejlepším maďarským týmem, i když v posledních dvou sezónách se musel sklonit před Szegedem. V letošním finále měl Veszprém smůlu a prohrál se Szegedem jen díky pravidlu o vyšším počtu gólů na půdě soupeře. O to více věří, že mu štěstěna bude nakloněna ve Final Four. Ostatně bylo by to už záhodno, protože Veszprém provází při vrcholu sezóny pravidelně pořádná porce smůly. Z posledních devíti let se Veszprém kvalifikoval mezi elitní čtyřku posedné. Chyběl pouze v letech 2018 a 2021. Třikrát hrál finále, ale na vytoužený titul si stále nesáhl. Nejblíže k triumfu byl v roce 2016, kdy ve finálovém zápase s Kielcemi kráčel suverénně za vítězstvím. Kielce v průběhu druhé půle prohrávaly už o devět gólů, ale devítigólovou šňůrou předvedly nevídaný obrat, který se nesmazatelně zapsal do historie Final Four. Nerozhodlo se ani v prodloužení, a tak přišly na řadu sedmičky, ve kterých byl úspěšnější polský šampión, který si zajistil svůj první a zatím také poslední titul z nejprestižnější evropské klubové soutěže. Zatímco v minulých letech Veszprém patřil k favoritům, letos zůstává tím čtvrtým vzadu, který může pouze překvapit. Pozice, kdy na tým nebude upřena hlavní pozornost, by hráčům mohla pomoci. Veszprém v létě převzal Momir Ilič, který u týmu nahradil Španěla Davida Davise. Ilič byl výbornou levou spojkou a jako hráč ovládl Final Four Ligy mistrů dvakrát, v letech 2010 a 2012, s německým Kielem. Posledních šest let své hráčské kariéry dohrával ve Veszprému, se kterým se neúspěšně snažil o svoje třetí zlato. Nyní by se tedy mohl přiřadit k Talantu Dujšebajevovi a Filipu Jíchovi, kteří soutěž vyhráli v pozici hráče i v pozici trenéra.

Veszprému úplně nevyšla základní skupina. V úvodním zápase sice doma porazil PSG, ale v průběhu sezóny byly jeho výsledky značně nevyrovnané. Doma sice Veszprém porazil všechny největší konkurenty v boji o přímý postup do čtvrtfinále a ztratil pouze bod za remízu s Portem, ale venku vyhrál pouze dvakrát a v konečném pořadí skupiny B skončil na čtvrtém místě. Pozitivem byly poslední dva zápasy ve skupině, kdy si nejprve poradil doma s Kielcemi poměrem 35:33 a na závěr vyhrál v Paříži po dramatické bitvě 40:39. Stoupající formu ukázal Veszprém v prvním kole play – off, kdy jednoznačně postoupil přes Vardar. Ve čtvrtfinále čekal loňský finalista a letošní vítěz skupiny A, dánský Aalborg. Po jednom z nejlepších zápasů sezóny Veszprém v domácí aréně vyhrál 36:29 a nakročil do Final Four. Postup v odvetě na dánské půdě, i přes porážku, vcelku bezpečně udržel.

S Kielcemi se Veszprém v Lize mistrů střetl už šestnáctkrát. Vyhrát dokázal v jedenácti případech. Tentokrát však budou favoritem Kielce, které měly mimořádnou sezónu. Na domácí scéně si připsaly jedenáctý titul v řadě a v Lize mistrů měly bilanci dvanáct výher a pouze čtyři porážky. Kielce hrají výborně takticky, na čemž má pochopitelně největší podíl trenér Talant Dujšebajev, který je u týmu již osm let. Polský tým zapracoval na rychlém útoku, má výborné pivoty a v brance si stabilní výkonnost drží Andreas Wolff.

Ve druhém semifinále se utkají dva historicky nejúspěšnější týmy Final Four Ligy mistrů. Barcelova i Kiel v Kolíně nad Rýnem vyhrály třikrát. Jsou to šampióni z posledních ročníků. V roce 2020, kdy se Final Four hrálo v prosinci bez divácké kulisy, Kiel Barceloně připravil krutou finálovou porážku. Katalánci si pak spravili chuť následujícím ročníkem 2020/2021, kdy prošli celou sezónou bez ztráty bodu! Oproti loňsku Barcelona trochu oslabila a už není tak dominantní, nicméně stále patří mezi nejužší evropskou špičku. Navíc má v kádru nejlepšího střelce soutěže. Francouzský reprezentant Dika Mem zaznamenal už devadesát branek. Uhlídat barcelonského střeleckého fantoma na pravé spojce bude jedním z hlavních úkolů pro defenzívu Kielu. Tým vedený Filipem Jíchou letos neobhájil německý titul a skončil v bundeslize druhý za Magdeburgem. V Lize mistrů postoupil ze skupiny přímo do čtvrtfinále a tam ve strhujícím souboji s PSG těsně, o gól, vybojoval posedmé postup do Final Four. Kiel se musí v Kolíně nad Rýnem vypořádat s absencí dvou klíčových hráčů. Kvůli zranění nenastoupí pivot Hendrik Pekeler a spojka Sander Sagosen. O to více bude Filip Jícha spoléhat na kapitána týmu Domagoje Duvnjaka.

 Kompletní program Final Four házenkářské Champions League sledujte na obrazovkách Sport1 a Sport2:

18.6. 15:15 Veszprém – Kielce (Sport 2)

18.6. 18:00 Kiel – Barca (Sport 2)

19.6. 15:15 Zápas o bronz (Sport 1)

19.6. 18:00 Finále (Sport 1)

                                                                                                                                                                               Zdeněk Rom