Vítězové a poražení Grand Prix Kanady

2022. 06. 20. 10:01    
Čas čtení: 2 minuta
F1

20. 6. 2022 – Závod v Kanadě možná nepatřil mezi ty úplně nezajímavější, nicméně pořadí se oproti kvalifikaci relativně dost přeskupilo. Kdo z Montréalu odchází jako pomyslný vítěz? A kdo naopak jako poražený na celé čáře?

Vítězové

Max Verstappen

Nizozemec podal v Kanadě sebejistý výkon. Avizovaný útok ze strany Alonsa po startu? Bez šance. Souboj se Sainzem v polovině závodu, kdy byl na čerstvé sadě, či v závěru, kdy jel taktéž na novějších gumách? Nic, Verstappen si vše pohlídal a v šampionátu už má náskok skoro 50 bodů na čele.

Mercedes

Na Stříbrné šípy, potažmo Lewise Hamiltona, se v Kanadě konečně usmálo štěstí. Po utrápeném pátku se Britovi podařilo excelovat v kvalifikaci a v závodě pak stejně jako kolega Russell těžil z virtuálních safety carů. George Russell předvedl rovněž slušnou stíhací jízdu a nepřekvapivě si připsal další umístění v TOP 5.

Alpine

Asi se nedalo čekat, že by Alonso udržel druhé místo z mokré kvalifikace, zvláště poté, co se v závodě snažil dlouho vydržet na opotřebované střední sadě. I tak je ale konečné sedmé místo slušným umístěním. Kaňkou pro Španěla, avšak radostí pro tým, je fakt, že kolega Ocon skončil o příčku výše. Španěl navíc posléze vyfasoval trest a oficiálně se propadl na deváté místo. I tak jde o body, které se počítají.

Alfa Romeo

Nebyl to největší bodový příděl italské stáje v letošním roce, ale minimálně v případě Zhou bylo desáté místo na startu a deváté v cíli osobním maximem. Dobrou formu pak podtrhl osmou příčkou Valtteri Bottas. Ideální náplast na nepovedené představení v Baku, kde Číňan kvůli technice nedokončil a Fin se trápil mimo body.

Lance Stroll

Kanaďan letos nedokončil výše než na desáté pozici, což se může jevit jako neuspokojivé. Jenže na domácím okruhu se mu to povedlo po startu ze 17. místa. S tím už může být pilot Aston Martinu celkem spokojený.

Poražení

Sergio Pérez

Mexičanův víkend se pokazil už v sobotu, když havaroval v kvalifikaci. V úvodu závodu se mu příliš nedařilo vybojovat ztracené pozice a jeho trápení podtrhla technická závada, kvůli které musel odstoupit. Silná bodová šňůra druhého muže šampionátu tak je u konce.

McLaren

Slabší chvilku si McLaren vybral ve špatný moment – v závodě, kdy jeho nejbližší soupeř v šampionátu, tedy tým Alpine, získal slušnou porci bodů. Stáji z Wokingu se závod zvrtnul, když se pod virtuálním safety carem pokusila o dvojitý pit stop. Ricciardo měl pomalou zastávku a zbrzdil tak Norrise, pro nějž tým neměl pneumatiky. Brit navíc později vyfasoval trest za překročení maximální povolené rychlosti v boxové uličce.

AlphaTauri

Po výborném pátém místě Pierra Gaslyho v Baku se AlphaTauri vrátilo k neuspokojivým výsledkům. Yuki Tsunoda se chybou po výjezdu z boxů vyřadil o možnost bodovat, Gasly se oproti tomu nikdy pořádně nedostal do tempa. Na vině však byla zřejmě technika.

Haas

Člověku musí být Micka Schumachera líto. Pod obrovským tlakem ze strany Haasu i fanoušků zazářil v kvalifikaci. Bodované místo si držel i v závodě, jenže místo sladké odměny ho potkala technická závada, za kterou ani nemohl.

Haas nepotěšil ani druhý pilot Kevin Magnussen. Po souboji s Hamiltonem po startu si poškodil přední křídlo a povinnou zastávkou si prakticky zničil celý závod. Z pátého a šestého místa po kvalifikaci tak americký tým nevytěžil vůbec nic.

autor: gpf1.cz