Česká výměna v házenkářském Kielu

2022. 07. 24. 10:20    
Čas čtení: 2 minuta

24. 7. 2022 – V červnu vyvrcholila v Kolíně nad Rýnem závěrečným Final Four uplynulá sezóna házenkářské Champions League, kdy titul obhájila Barcelona po finálové výhře nad Kielcemi. Po více než měsíční pauze všechny elitní týmy postupně zahajují letní přípravu, aby se nachystaly na zářijový start dalšího ročníku nejprestižnější evropské klubové soutěže. Formát soutěže zůstává stejný jako v minulých letech. Oproti minulé sezóně došlo mezi šestnáctkou klubů k pěti změnám. Nově se představí: Magdeburg, Nantes, GOG, Plock a Celje. Hracími dny zůstávají středa a čtvrtek. Úvodní zápasy nadcházející sezóny jsou na programu ve středu 14. září.

V minulém ročníku se z českých hráčů v Lize mistrů představili Stanislav Kašpárek v běloruském Brestu a Pavel Horák v Kielu. V další sezóně se do zápasů Champions League zapojí trojice českých reprezentantů. Stanislav Kašpárek vyměnil Brest za rumunské Dynamo Bukurešť, za reprezentačním trenérem Xavi Sabatem zamířil do Plocku Tomáš Piroch a v Kielu, kde po třech letech skončil Pavel Horák, bude nově působit Tomáš Mrkva.

V roli hlavního trenéra zůstává na lavičce Kielu Filip Jícha, který tak bude mít v kádru po Pavlu Horákovi dalšího krajana. Tomáš Mrkva bude chtít na úspěšné působení Pavla Horáka navázat. Horák, který už ukončil reprezentační kariéru, strávil v Kielu tři sezóny a přispěl ke dvěma titulům v bundeslize a k vítězství v Lize mistrů v roce 2020. Letos Kiel v Champions League skončil třetí a v bundeslize bral za vítězným Magdeburgem stříbro, což mu zaručilo účast v Lize mistrů i pro nadcházející sezónu. Pavel Horák se po šestnácti letech v zahraničí vrací na domácí scénu a bude v české nejvyšší soutěži hájit barvy Lovosic, kterým by rád pomohl mezi elitní čtyřku české ligy.

Tomáš Mrkva v Kielu podepsal dvouletý kontrakt do roku 2024 už v září loňského roku a rozhodně to pro něho bude velká změna. Po třech letech v Bergischeru, který se pohyboval ve středu tabulky německé bundesligy, míří do týmu, který má ty nejvyšší ambice, jak v Německu, tak v pohárové Evropě. Tomáš Mrkva je aktuálně jedničkou české házenkářské reprezentace, kde v poslední sezóně předváděl fantastické výkony a potvrdil oprávněnost svého přestupu do Kielu. Mrkva byl také vyhlášen nejlepším českým házenkářem uplynulé sezóny a přestup do Kielu bere jako splnění svého snu a ocenění jeho dlouholeté práce. V německém velkoklubu český reprezentant nahradil Daria Quenstedta, který po třech letech v Kielu míří do Hannoveru. V Kielu bude ještě rok chytat po boku dánské brankářské legendy Niklase Landina Jacobsena, který byl v uplynulém roce už podruhé vyhlášen nejlepším házenkářem světa. Landin po sezóně zamíří do dánského Aalborgu. Spolupráce s dvojnásobným mistrem světa a olympijským vítězem bude pro třiatřicetiletého rodáka z Havířova jistě prospěšná. Kiel už má v předstihu za Landina zajištěnou náhradu. V létě 2023 do Kielu přijde dvojnásobný mistr Evropy, Španěl Rodrigo Corrales, který aktuálně chytá ve Veszprému.

Kromě Mrkvy Kiel posílili ještě švédská levá spojka Eric Johansson a norský pivot Peter Overby.

Stejně jako v minulých sezónách se házenkářská Liga mistrů bude pravidelně objevovat na obrazovkách Sportu TV.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Zdeněk Rom