Blíží se další házenkářský vrchol letošního léta

2022. 07. 26. 08:33    
Čas čtení: 2 minuta

26.7. 2022 – Přestože elitní házenkářské soutěže dospělých mají aktuálně letní pauzy a nejlepší týmy postupně zahajují přípravy na novou sezónu, tak se rozhodně nedá říci, že by se na házenkářském poli nic nedělo. V červnu jsme Vám nabídli světový šampionát v plážové házené z řecké Kréty a mistrovství světa juniorek, které se hrálo ve Slovinsku. V průběhu července probíhá losování evropských klubových soutěží na nadcházející sezóny, takže i české týmy už znají své soupeře v Champions League a v European Cupu. Další pořádnou dávku házené Vám budeme servírovat od 30. července do 10. srpna, kdy budeme vysílat také světový šampionát dorostenek, tedy hráček v kategorii U18. Turnaj se uskuteční v Severní Makedonii a stejně jako u juniorského šampionátu se ho zúčastní celkem třicet dva zemí. Postup si na loňském evropském šampionátu sedmnáctiletých vybojovaly také české reprezentantky.

Světový šampionát dorostenek se koná poosmé a znovu po čtyřech letech. Před dvěma lety byl turnaj v Chorvatsku kvůli koronavirové pandemii zrušen. Z dosavadních sedmi šampionátů má zatím nejlepší bilanci Rusko, které triumfovalo třikrát. Dvakrát zvítězily mladé dánské reprezentantky, jednou Švédsko a v roce 2014 získalo zlato Rumunsko. Před čtyřmi lety v Polsku na posledním šampionátu bylo pořadí následující: 1. Rusko 2. Maďarsko 3. Jižní Korea 4. Švédsko. Medaili si ze sedmi šampionátů dosud odvezlo celkem deset zemí.

Česká reprezentace pod vedením hlavního trenéra Michala Červenky dokončuje závěrečnou přípravu na šampionát. První blok absolvovaly české dorostenky v Lázních Kynžvart a zakončily ho dvěma přípravnými duely s Egyptem. Oba zápasy český tým prohrál. V Plzni 31:40 a v Hostivici – Břvích 30:36. Druhý blok závěrečné přípravy probíhá v Brně a zakončí ho dva zápasy s Francií, které jsou na programu v úterý 26. července a ve středu 27. července na půdě soupeře. Po přípravných zápasech s Egyptem trenér Červenka definoval slabiny českého týmu a zaměření závěrečné přípravné fáze. Jedním z cílů bude důraz na zkvalitnění koncovky resp. proměňování vyložených šancí a také na eliminaci technických chyb.

Do šampionátu český výběr vstoupí úvodním zápasem v sobotu 30. července. Prvním soupeřem bude Uruguay. Dalšími našimi soupeři ve skupině G budou týmy Brazílie a Norska. Pro český tým v této věkové kategorii půjde o druhé mistrovství světa. Při dosud jediné účasti v roce 2012 jsme v Černé Hoře obsadili konečnou třináctou příčku z dvaceti zúčastněných zemí. Také před deseti lety český výběr v základní skupině nastoupil proti Uruguay a zápas tehdy skončil nerozhodně 26:26.

Hned úvodní hrací den turnaje Vám kromě duelu českých děvčat nabídneme také další tři zápasy a i v dalších dnech se můžete těšit na bohatý program. Pro přesný rozpis vysílaných zápasů sledujte programy Sportu 1 a Sportu 2.

                                                                                                                                                                                                                                                                    Zdeněk Rom