Pátek v Zandvoortu: Mercedes na špici a Red Bull v problémech

2022. 09. 02. 19:40    
Čas čtení: 2 minuta
F1

3. 9. 2022 – Dvě páteční tréninkové jízdy přinesly nečekaný zvrat. Stříbrné šípy se vrátily na čelo pole a pyšní se dobrým tempem. Podobně rychlé se zdá být i Ferrari. McLaren se rovněž prezentuje v dobré formě. Problémy v trénincích ale potkaly domácího hrdinu Maxe Verstappena a jeho tým Red Bull.

FP1: vítěz – Russell

Po první šedesátiminutovce jako by se F1 vrátila do let minulých – první dvě pozice si zajistili jezdci Mercedesu. Hladký průběh tréninku Russell potvrdil nejrychlejším časem. Druhý pilot stáje z Brackley Lewis Hamilton ztratil přes dvě desetiny sekundy.

Na Brita si v průběhu tréninku stěžovali piloti Ferrari. Hamilton měl ve svém přípravném kole pomalé tempo, a tím ohrozil rudé monoposty. Situace se ale dále neřešila. V dobrém světle se na Zandvoortu prezentuje také McLaren, jehož piloti skončili v TOP 5.

Problémy postihly domácího Maxe Verstappena, který kvůli potížím s převodovkou musel své účinkování v FP1 předčasně vzdát. Divokou chvíli měl i Sergio Pérez s druhým Red Bullem, ten svůj vůz zase málem poslal do zdi – chyběly centimetry.

Kromě červených vlajek, o které se postaral Verstappen, měl trénink poklidný průběh. Byli jsme svědky několika výletů mimo trať, například jezdci Haasu a Daniel Ricciardo dokonce několikrát otestovali nový ‚falešný štěrk‘.

FP2: vítěz – Leclerc

Po doublu Mercedesu v prvním tréninku přišel double Ferrari, druhý trénink jen těsně vyhrál Leclerc před Sainzem a Hamiltonem. Norris opět potvrdil dobré tempo McLarenu a na konci odpoledního programu mu patřila čtvrtá příčka.

U McLarenu ještě chvilku zůstaneme. Právě v průběhu druhého tréninku bylo vedením stáje oficiálně potvrzeno, že od příštího roku usedne do jejich vozu Oscar Piastri, který se minimálně pro sezony 2023 a 2024 stane týmovým kolegou Landa Norrise.

Obhájce titulu mistra světa Max Verstappen měl po zpackaném prvním tréninku co dohánět, ale o kdoví jak přesvědčivou jízdu nešlo. Nizozemec měl nejprve málo odjetých kol a poté měl pomalé časy – skončil osmý, kolega Pérez dokonce dvanáctý.

Během odpoledních teplot se rozjel i Aston Martin. Lance Stroll ve druhých tréninkových jízdách obsadil šestou příčku. Asi se nedá očekávat, že by podobné pozice získal v kvalifikaci a závodě, ale zlepšení zelených vozů je viditelné.

autor: gpf1.cz