Házenkářky Baníku Most se připravují na Ligu mistryň

2022. 09. 06. 20:27    
Čas čtení: 2 minuta

6.9. 2022 – Už na konci června bylo rozhodnuto, že se Baník Most znovu po třech letech podívá do házenkářské Champions League. S vědomím, že budou hrát v nové sezóně prestižní evropskou soutěž, se mostecké hráčky připravují na novou sezónu. Úvodní duel v Lize mistryň severočeský klub sehraje v neděli 11.9. od 14:00 v Chomutově proti Bietigheimu.

Baník Most hrál Ligu mistryň zatím pouze v sezóně 2019/2020, kdy si postup do základní skupiny vybojoval v domácím kvalifikačním turnaji. V základní skupině tehdy Most vyhrál úvodní zápas na půdě Krimu Mercator, ale další výhru už nepřidal. V tabulce skončil na čtvrtém místě a do další fáze Ligy mistryň už nepostoupil. Hrací formát Ligy mistryň se před dvěma lety změnil a sjednotil se s mužskou Champions League, takže týmy sehrají v základní skupině celkem čtrnáct zápasů. Most zná své soupeře už od 1. července, kdy ve Vídni proběhlo losování základních skupin. Je pochopitelné, že všichni soupeři v této soutěži mají obrovskou kvalitu a Most tak čeká sedm duelů proti špičkovým evropským celkům. Most se postaví také vítězi posledních dvou ročníků Champions League, norskému týmu Vipers Kristiansand, za který nastupují i dvě české reprezentantky, Markéta Jeřábková a Jana Knedlíková. Za německý Bietigheim, úvodního soupeře Mostu, pak nastupuje další česká reprezentantka, Veronika Malá.

Kádr devítinásobného českého mistra je téměř totožný jako v minulé sezóně, přesto došlo k jedné výrazné změně, kdy před sezónou opustila Most největší hvězda týmu Iveta Korešová, která z rodinných důvodů zamířila do mateřského Písku. Až na jedinou výjimku, nizozemskou brankářku Ellen Janssenovou, je tým tvořen z českých a slovenských hráček. Některé z nich už zažily předchozí účinkování v Champions League před třemi lety, ale pro řadu hráček to bude premiérová zkušenost na vrcholné evropské scéně. Navíc v posledních dvou sezonách odehrál Most v evropských pohárech pouze tři zápasy, takže chybějící zkušenosti mohou být největším handicapem mosteckých házenkářek. Na druhou stranu mladé mostecké hráčky určitě náročná evropská konfrontace výkonnostně posune a budou to cenné zkušenosti, z kterých následně může těžit i český národní tým.

Domácí zápasy bude hrát Most, stejně jako před třemi lety, v chomutovské aréně a mostečtí doufají, že jim fanoušci znovu připraví bouřlivou atmosféru jako při dosud jediném účinkování v Lize mistryň. Všechny zápasy Mostu budete moci sledovat na stanicích Sport 1 a Sport 2.

Program mosteckých zápasů v tomto kalendářním roce:

11.9. Baník Most – Bietigheim

18.9. Odense – Baník Most

24.9. Baník Most – Krim Mercator

9.10. Brest – Baník Most

16.10. Bukurešť – Baník Most

22.10. Baník Most – FTC

3.12. Baník Most – Vipers Kristiansand

10.12. Vipers Kristiansand – Baník Most

17.12. FTC – Baník Most

                                                                                                                                                                                                                                                                  Zdeněk Rom