Pátek v chrámu rychlosti: Ferrari na špici, ale…

2022. 09. 10. 10:07    
Čas čtení: 2 minuta
F1

10. 9. 2022 – Pátek na Monze si podmanilo domácí přebarvené Ferrari. Charles Leclerc a Carlos Sainz si mezi sebe rozdělili prvenství. Nicméně, Sainz si bude muset odbýt trest za nasazení nových komponent pohonné jednotky. V Itálii má opět dobré tempo Alpine a také Williams, Haas se naopak trápí.

FP1: vítěz – Charles Leclerc

Ještě před začátkem prvního tréninku uctili jezdci, týmy vedení F1 a FIA památku zesnulé královny Alžbětě II. Poté začal klasický odpolední program. Monza je velmi atypická trať a všechny týmy nasadily tomu odpovídající díly na své vozy.

Během prvního tréninku jsme viděli dvě staronové tváře – Antonio Giovinazzi absolvoval FP1 společně s Haasem. Ital naskočí za americkou stáj v prvním tréninku také během víkendu v Texasu… že by se Giovinazzi chystal na návrat do F1?

Další zkušenosti s formulí 1 si na své konto připsal také letošní testovač Nyck de Vries. Ten se po Mercedesu a Williamsu nyní usídlil v Aston Martinu. Nizozemec se také postaral o jediné menší vzrušení na trati, když se mu nepodařilo ideálně trefit nájezd do zatáčky Ascari.

První šedesátiminutovku ovládlo žluté Ferrari. Na čele skončil Leclerc před Sainzem. Španěl si o víkendu navíc bude muset odpykat penalizaci za další nové komponenty pohonné jednotky. Podobně jako Sainz je na tom i Lewis Hamilton.

FP2: vítěz – Carlos Sainz

Druhý trénink na Monze byl taktéž v poklidu. Sice jej narušily červené vlajky, nebylo to ale kvůli žádné nehodě. Mick Schumacher musel během simulačních jízd odstavit svůj Haas, který měl technické problémy. Až na tento incident měl trénink plynulé tempo.

Kromě Schumachera, kterého v prvním tréninku nahradil Giovinazzi, se v FP2 za volant vrátil také druhý Němec Sebastian Vettel. 36letý závodník navíc představil svou přilbu, která dává vzpomenout na Vettelův první triumf v F1 na Monze v roce 2008.

Také ve druhé šedesátiminutovce zůstalo na čele Ferrari. První místo ale obsadil penalizovaný Sainz před Verstappenem a druhým Ferrari Charlese Leclerca. Mercedes, zdá se, bude opět z první trojice nejslabší – mohl by ale těžit z udělených trestů.

Velmi dobré tempo má zatím na Monze i Alpine, který létá na rovinkách. U Francouzů jsme si toho mohli všimnout už v Baku nebo v Kanadě. Solidní rychlost má také Alex Albon se svým Williamsem, podobně jako v Belgii a už zítra se dozvíme, zda to bude stačit na další postup do Q3.

autor: gpf1.cz