Hokej mezi jezery a vrcholky hor

2024. 04. 02. 12:35    
Čas čtení: 2 minuta

2. 4. 2024 – Když se řekne Švýcarsko, většina z nás si vybaví skvělé sýry, čokoládu, luxusní hodinky či vyspělý bankovní sektor. Pro mnohé je tato evropská země synonymem pro preciznost a přesnost. Na každý pád se jedná o zemi vyspělou, velmi sebevědomou a v neposlední řadě krásnou. A v podobném duchu se dá mluvit i o tamním hokeji. 

Švýcarská reprezentace již dávno rozšířila klasickou evropskou pětku na šestku a úspěchy posledních let včetně stříbrných medailí ze světového šampionátu v roce 2018 jasně poukazují na fakt, že švýcarský hokej patří ke špičce.

Nejvyšší soutěž National League je hlavním dodavatelem pro reprezentaci a již po dlouhé dekády ať pod jakýmkoli názvem, vzbuzuje velký zájem fanoušků a samotných hokejistů. Mimochodem v sezóně 2018 – 2019 byla s průměrnou návštěvou 6949 diváků vůbec nejnavštěvovanější ligou v Evropě. Dodnes se drží mezi těmi nejlepšími a SC Bern je s návštěvou v průměru již osmnáct let nejnavštěvovanějším evropským klubem.

Švýcarské kluby pravidelně předvádí svou kvalitu v hokejové Lize mistrů a  v týmech jako jsou Davos, Zurrich, Bern či Lugano působí špičkoví hráči světové úrovně. Z českých hokejistů se mohou diváci těšit například na reprezentanty Jana Kováře v dresu Zugu, Romana Červenku v Rapperswilu, Matěje Stránského v Davosu či Filipa Chlapíka v Ambri. Slovenský hokej ve Švýcarsku velmi dobře reprezentují Peter Cehlárik v Zugu a Martin Gernát v Laussane.

Ve švýcarské lize naleznete hokejové hvězdy z celého světa a jména jako Marc Arcobello či Markus Grandlund asi netřeba představovat.

                                                                                                                                                                                                                                                                         autor: Ondřej Voršilka