Verstappen se v Singapuru stane šampionem, když…

2022. 09. 20. 08:34    
Čas čtení: 2 minuta
F1

20.9. 2022 – Dominantní jízda Maxe Verstappena v průběhu letošní sezony dostala Nizozemce do pozice, kdy se spíše ptáme na to ‚kdy‘ a ne ‚zda‘ se pilot Red Bullu stane mistrem světa. Teoreticky se Verstappen může z druhého titulu radovat už v Singapuru.

Max Verstappen na Monze vyhrál pátý závod v řadě, celkově už šlo o jedenáctý triumf pilota Red Bullu v letošní sezoně. Mistr světa z roku 2021 se tak opět výrazně přiblížil i ke druhému titulu v kariéře. Na čele má Verstappen nyní náskok 116 bodů.

Jistou šanci k zisku mistrovské koruny má Nizozemec už v Singapuru – podmínkou je, že se za konečné pozice musí udělit 100 % body. V ulicích Singapuru to znamená, že se musí ze závodu odjet minimálně 46 kol.

Pokud se dostaneme přes hranici požadovaného počtu odjetých kol, bude záležet, na jakých pozicích bude závod dokončen. Max Verstappen musí vyhrát, což je vzhledem k jeho současné formě celkem očekávaná záležitost.

Dalším důležitým aspektem je udělení jednoho extra bodu za nejrychlejší kolo závodu. I když se to zdá jako maličkost, i tato záležitost může Verstappenovu korunovaci minimálně o týden posunout.

Verstappen se v Singapuru stane mistrem světa, když:

  • vyhraje závod + zajede nejrychlejší kolo závodu, Charles Leclerc skončí přinejlepším na osmém místě a Sergio Pérez na čtvrtém
  • vyhraje závod, nezajede nejrychlejší kolo závodu, ale Leclerc musí skončit maximálně na devátém místě, Pérez na čtvrtém [pokud ale Mexičan zajede nejrychlejší kolo, musí být přinejlepším pátý]

Výše popsané možnosti nelze vyloučit, reálnějším scénářem ale je, že se Verstappen bude radovat až o týden později na japonské Suzuce, což by vzhledem k partnerství s Hondou a s návratem do země vycházejícího Slunce bylo více než symbolické.

                                                                                                                                                                                                                                                         autor: ww.gpf1.cz